Zaklató lettem

Feljelentettek zaklatásért. Ausztriában. Kicsit váratlanul ért a dolog, de ebből is látszik, nem vagyunk egyformák. A feljelentőm egy osztrák férfi, aki szerint félelemkeltő, hogy többször becsengettem a házába és a falujában érdeklődtem utána, hol lehet megtalálni.

Egy osztrák rendőrtiszt hívott telefonon és rendkívül udvariasan, magyarul érdeklődött, jártam-e augusztus 27-én Ausztriában? Rövidre zártam a dolgot, rákérdeztem, Nikitsch-ről akar-e kérdezni. Hallhatóan megkönnyebbült, hogy nem kell lefutnia a köröket. Kiderült, tizenegy embert találtak az osztrák rendőrök, akiktől Stefan B. után érdeklődtem. Tudtak arról, hogy a szomszéd település kocsmájában, Stefan törzshelyén is jártam. Fotóik vannak a kocsimról Nikitsch utcáin. Rákérdeztek a „97 PRESS 00” feliratú francia rendszámtáblámra is, ami a kalaptartón hevert, vajon az igazi-e? Majd abban maradtunk, hogy tájékoztatnak, mikor kell mennem kihallgatásra.

Most talán zaklatónak kellene magam éreznem, amiért így felzaklattam egy osztrák férfit a jelenlétemmel. Pedig csak a munkámat végeztem és a rendőrségi nyomozás eddigi adatát – a 11 fellelt osztrák megkérdezettet – büszkén mutathatom majd a főszerkesztőmnek, nem a lábamat lógattam, mentem, kerestem-kutattam. A célomat végül csak részben értem el, hiszen Stefan B. elbújt előlem, nem tudtam vele beszélni, így ő sem mondhatta el, hogy látta a történteket, de azt sem, hogy menjek a fenébe. A falusiak is segítettek neki, telefonon értesítették, meneküljön, magyar rendszámú autó érkezett a faluba.

Ja, igen. Egy fontos momentumot elfelejtettem megemlíteni. Stefan B. egy osztrák rendőrtiszt. Július 27-re virradóra elgázolt egy 19 éves nagycenki fiút, majd megállás nélkül áthajtott Ausztriába és elrejtőzött a házában. Később házkutatási paranccsal hozták ki saját kollégái. Vérében 1,2 ezrelék volt az alkoholszint. Sz.B., az elgázolt fiú a helyszínen meghalt.


Ezt láttam, amikor Stefan B. ajtaja elől elnéztem a negyedik szomszédhoz.


És ezt a képet rögzítette a hanyagul hátrafordított és sorozatlövésre állított gépem, amikor én háttal álltam a szomszédoknak.