Táblafirka – mire jó?

Előre bocsátom, csúnyán elfogult vagyok a házfalakat, táblákat, járműveket összerondító firkák alkotóival. Számomra ez nem művészet, inkább vandalizmus. De ígérem, türelmesen elolvasom a magyarázatokat, miért jó ilyen ragacsokat nyomkodni a jelzőtáblákra, miért dícséretes cirádás betűkkel felírni egy általam olvashatatlan szót pl. egy hófehér falra? Akik csak azt vetnék ide, hogy ez művészet, azok kíméljenek. Minimum fejtsék is ki, miért. Tényleg kíváncsi vagyok. Szombathelyen egyre több helyen látni hasonlókat, ezért is szeretném jobban megérteni a hátteret.

5 hozzászólás “Táblafirka – mire jó?” bejegyzéshez

 1. Pedig ez művészet! A művészek nagyon sokszor gyakorolják ezeket a feliratokat. Igazából az unalmas táblákat, falfelületeket színesítik vele. Szerintem nincs ezzel semmi baj, de gondolom te máshogy gondolod.

 2. én sem értem igazán miért jó ez. több százezer (millió) forintból felépítenek vagy felújítanak egy épületet, amit utána valaki önkényesen összefirkál, tönkretesz. ennyi erővel én is összefújhatnám a kedves tagelő vadiúj kocsiját általam művészinek mondott – valójában pedig csak sima “kabbe” – feliratokkal, “mer’ unalmas volt, azé'”. az egész vandalizmus, más munkájának a sárba tiprása, nem más.
  pár hónappal ezelőtt volt egy cikk a nyugat.hu-n egy graffitis kiállításról, papírra és direkt erre a célra kijelölt falra készültek a művek, amiben így semmi kivetnivalót nem találok. …és ne tessék azzal jönni, hogy miért nem jelöl ki az önkormányzat erre a célra falfelületeket, mert ez nem feladatuk. A graffitis keressen festeni való felületet a saját házán/udvarán/autóján/homlokán.

 3. Egervölgy házait láttátok már? Na AZ művészi graffiti. Meg művészet a városfreskó a BM-klub udvarán. A mindent elborító, igénytelen, tartalom nélküli feliratok meg olvashatatlan firkák nem többek bosszantó vandalizmusnál. Legalább lenne humoros, vagy közvetítene valami elgondolkodtató mondanivalót (mint a szegedi Kétfarkú Kutya Párt akciói)…
  Tényleg sok a városban a ronda házfal, csúf felület. De ha valaki ezzel kapcsolatban köztéri kritikát óhajt megfogalmazni, az mossa le, rakja rendbe, takarítsa ki, vagy csapjon fel gerillakertésznek, és ültesse be virágokkal a környéket.
  A tag-ek csak ennyi üzenetet közvetítenek: “itt jártam, és közszemlére akarom tenni, mekkora tahó vagyok!”

 4. A graffiti egy olyan dolog amit csak az érthet aki benne van.
  Ez olyan mintha úgy mondanál egy emberről véleményt hogy nem ismered csak egyszer láttad az utcán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*