Magyar gyarmat

A szombathelyi „főpostával” szemben áll Magyar László szülőháza, vagyis a hely, ahol a régi ház állt. Róla eddig annyit tudtam, hogy nagy Afrika-kutató volt az 1800-as években. Mostanában átrágtam magam a Séta a világ körül című 1908-ban kiadott könyvön. A vastag kiadvány rengeteg fotót, illusztrációt tartalmaz a világ népeiről, épületekről, utcákról, szóval jó kis lenyomata annak, hogyan képzelték el a világot 101 évvel ezelőtt. Ebben a könyvben fedeztem fel egy érdekességet, amit hiába keresek a mostani történelemkönyvekben, pedig érdekes lehetett.

„…a mult század közepén Magyar László hazánk fia utazott ezen a vidéken. (Kongó) Kutatásai a tudomány előtt ismertek és méltányoltak, nagy tervei azonban vele együtt Afrika forró földje alatt pihennek. Magyar László az egyik leghatalmasabb bennszülött királynak a leányát vette feleségül. Terve volt, hogy ezt a néptörzset civilizálni fogja és hazánkkal gyarmati összeköttetésbe hozza. Kora halála meggátolta tervei kivitelében. Az apósa is meghalt gyermekei pedig még egészen kicsikék voltak s így terve, melyért életét is áldozta, dugába dőlt…”

Érdekes eljátszani a gondolattal, mi lett volna, ha…

Ha jól emlékszem, akkor a szombathelyi Bagolyvár a 80-as években Magyar László Úttörőházként funkcionált, aztán elvesztette a Magyar László nevet, mielőtt megszűnt volna az úttörőmozgalom. Tudja valaki, mi volt ennek az oka? Magyar László minden valószínűség szerint Afrikában halt meg, rejtélyes körülmények között. A sírban, amit sokáig az ő nyughelyének tartottak valójában Maximilien Ryllo jezsuita szerzetes nyugszik.