Királyi Posta

Feladtam egy mezei levelet, 75 forintot fizettem érte. Szép, gyűjthető bélyeg helyett gép nyomta rá a borítékra a bérmentesítés díját. Bezzeg 15 évvel ezelőtt még 3 fillérért hozta el nekem a levelet a Posta. Félelmetes, hogy elszaladtak az árak…

3 thoughts on “Királyi Posta”

 1. Kötve hiszem, hogy 15 éve 3 fillérért hozta a posta. Talán 51 éve igen… de az akkori 3 fillér vásárlóereje sem ugyanaz volt, mint a mostani nem létező 3 filléré. Ha belegondolsz, a 75 forintért a levelet átveszik, szétválogatják és postás bácsi elkutyagol vele a címedre. Én nem csinálnám meg ugyanezt 4 csonka kifliért:)

 2. 15 éve azért sem kerülhetett 3 fillérbe, mert a 2 fillérest már ’92-ben kivonták a forgalomból! Ami azt jelenti hogy az ezt követő évben legalább 3-szorosára emelték volna az árát!

  Nem 3 Forintot akartál írni?

 3. Oké, magyarázatra szorul a dolog.

  A képen is látható bélyeg az 1941-es templom sor 3 filléres darabja. 1943 december 31-ig volt forgalomban. (Ma az 1946. augusztus 1. után kiadott forint-filléres bélyegek használhatók bérmentesítésre, tehát akár 10 filléres bélyegekkel is feladhatsz levelet, csak legyen elég bélyeg rajta :)) Valamikor 1996. környékén egyébként feladtam egy olyan ajánlott, tértivevényes levelet is, amihez négy pótlap lett csatolva, mindkét oldlon teleragasztva filléres bélyegekkel. A postán nagyon furcsán néztek rám, de felvették és kézbesítették. Majd előkjeresem és lefotózom azt is. Érdekes látvány.

  A kilencvenes években számos kísérletet folytattam a Magyar Postával. Mi az, amit elnéznek, mi az, amit kiszúrnak. Nos, ezt a “tekintetes magamnak” küldött levelet a 3 filléres bélyeggel simán kézbesítette a Posta, jól látszik a kőszegi bélyegző. Így tehát nem tévedés, 3 fillérért vitték el. A tarifa természetesen akkor már jóval magasabb volt és 1,2 filléresek sem voltak már régóta forgalomban.

  Ez tehát egy olyan levél, amelyet portózni kellett volna, azaz pótdíjjal sújtani. (A hiányzó érték két, vagy háromszorosát kellene leróni a címzettnek, aki ezúttal én voltam és szívesen kifizettem volna, de hát…)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*