Szocio horror Győrből

Interjúról tartottam a kocsim felé tegnap 21 óra körül, Győrben. Akkor figyeltem fel egy úttestre babakocsival kitántorgó nőre. Már éppen mentem volna visszasegíteni a járdára, amikor magától is visszatalált és bement egy kapualjba. Rossz érzésem volt, ezért nemsokára visszafordultam és visszamentem abba az utcába, ahol láttam őket. A nő éppen akkor tűnt el egy másik kapualjban, közelebb érve pedig hallottam, hogy magában beszél, meg dörömböl egy ablakon. Itt már kíváncsi lettem, mit keres ilyen későn egy kisbabával az utcán. A kamerát letettem egy kapu előtt álló kukára, a többi pedig már a felvételen látható, hallható…


A videó megtekintéséhez katt a képre!

Kérek mindenkit, hogy a hozzászólásokat mindenki úgy fogalmazza meg, hogy azok értelmes emberhez méltóak legyenek. Ebben a blogban regisztráció nélkül lehet hozzászólni a témákhoz.

114 hozzászólás “Szocio horror Győrből” bejegyzéshez

 1. Némi öncenzúra után: Hol van ilyenkor a gyámügy? Biztosan van sok reménybeli nevelőszülő, ahol ennek a szerencsétlen kisgyereknek jobb sorsa lenne….

  Lehet, hogy nem gumikalapácsozza a hasát, de a hatás ugyanaz… Ebben a nőben nem két feles volt…. Jó eséllyel még egy kis Rivotril, vagy hasonló szer is. :-(((( És újra terhes. 🙁

 2. Es mar harom gyereke meghalt…mondja o.Persze lehet hogy nem igaz.
  Egyebkent eleg feher borunek nez ki , be kell valahova dugni , mig meg nem szuli a gyereket , aztan azt is meg aki a babakocsiban fekszik(ha csak meg nem fagyott kozben) azt is elvenni tole es odaadni normalis embereknek.
  Ot meg ivartalanitani.

 3. Ehhez nem lehet hozzá szólni…
  Misi!
  Én elküldeném a győri Polgármesteri Hivatalnak és pár TV-nek is, SŐT; pályáznék vele valamilyen dokumentumfilmes versenyre.
  Hozzászólni viszont még mindig nem tudok…

 4. Tisztelt Lesifotós! 🙂

  Ha ehhez hozzászólok, akkor bizonyosan ki leszek innen tiltva… 🙂 Elkeserítő és borzasztó a sztori…

  Ugyanakkor merem állítani, hogy ez a nő szinte egész életében nem dolgozott (tekintetbe véve, hogy az ötödik gyermekkel állapotos) és valószínűsítem, hogy nem is nagyon akar. Mindezek mellett sír, hogy milyen sanyarú a helyzete.

  Ha így él, akkor hamarosan nem csak derékig lesz a pöcegödörben, hanem nyakig…

  Nem sírni kellene, hanem SZOCIALIZÁLÓDNI, bezárni a “gyerekgyárat” és elmenni dolgozni, ahogy minden más normális ember! Mert amíg egy hétköznapi pár, akár egy gyermeket is meggondol, addig Ők potyogtatják a kölyköket, mi meg eltartjuk az egész sleppet a járulékainkból!

  Közben pedig sírnak a halmozottan hátrányos helyzetük miatt…

  Maradok őszinte tisztelője!

  Tiszelettel:

  “Autóklub” 🙂

 5. Kedves Miska?

  Milyen céllal tette ezt ide? Koszos, mocskos cigány asszony! Poronty biznisz! Terhes és részeg? Rühes dög!
  Tudja Tánczos Úr ezek a koszos cigányok csak parasztnak hívják a magyart! Dunába lőni ezeket mind!

 6. Tiszteletben tartom a kérésedet és nem írom le azt, ami először eszembe jutott.

  Ahogy az idős néninek nekiront és utána lekicsinylően csóválja a fejét hogy ilyen emberek vannak! Ökölbe szorult a kezem! A néni mit mond? Holnap dolgoznia kell, pihenni szeretne. DOLGOZNI!!! Nem segélyért állni sorban, nem a kocsmapultot támasztani, hanem dolgozni!

  A “paraszt geci” jól értem hogy a magyarokat jelenti?

  Ötszöri kérésre sem vitte meleg helyre a gyereket. Nézzétek meg a kocsi hátolját! Tele van pakolva megtömött szatyrokkal.

  Amit nem értek, hogy akkor most az első három gyereke meghalt, vagy három meghalt és azokon kívül van négy élő gyereke meg terhes egy gyerekkel?

 7. jobbikbal, mégis hogy gondolod? Lesifotós fizetett neki egy fröccsöt az idős néninek meg egy Szamos marcipánt, hogy a cigány nő szidja a magyarokat, meg üvöltsön az utca közepén Győrben? A fogát is kihúzta előtte, meg teherbeejtette hogy hiteles legyen???

 8. Egy szerencsétlen asszonyt láttunk itt. Aki nagyon mély tesi, leleki, szellemi sötétségben van. Persze ő maga is nagyban hozzájárul ehhez. Azonban mégsem hieeném, hogy az segít, ha megítéljük, vagy lebézzük a heylzete miatt. Inkább mindannyiunknak el kellene gondolkodni azon, hogy hogyan hagyhattuk azt, hogy a társadalmunk idáig jusson. Hogy a magyarság és a cigányság ebbe a helyzetbe kerülhessen. Ők nem eleve rosszak. Tanítani és szocializálni kellene őket, mert egy csónakban evezünk. De ezt nim úgy kellene megtenni, hogy pozitívan diszkrimináljuk őket, hanem az egyelnő követleményendszer alapján. És aki nem tud megfelelően teljesíteni, azt segítni kell abban, hogy képes legyen rá. Vagyis ha hajlandó szocializálódni, akkor kapjon segítséget, de csak egy bizonyos ideig. Célokat és feladatot kell nekeik adni. Ők érzékenyek, ha emberségesen, de szogorúan bánunk velük, akkor azt megértik. Van lelkiismeretük, csak okosan kell beszélni velük.

 9. Kedves Lesifotós!
  Kétszer végighallgattam a hölgyet, s közben azon gondolkodtam: mi a célod ezzel a klippel? Helyzetkép?
  Akkor kérdezni is kellett volna… ennek az asszonynak az imbolygó járásának ellentmond az ahogy megpróbálja a világ tudomására hozni: nagyon nehéz helyzetben vannak a kisgyermekesek ma, főleg, ha cigányok.
  Ennek a nációnak genetikai sajátossága a hangosság, (mint például az olaszoknak is) a teátrális magatartás, a felfűtött reakció, ha úgy ítéli meg: sérelem érte.
  Az idős hölgy, akinek a szomszédságában élnek – s ez megint tipiskus a mi nációnkhoz hasonló vérmérsékletű embereknél – mindezt nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni! Megérteni, empatikusan elfogadni – durva, ideges reakciót vált ki belőlünk.
  Az Ő magatartását sem tanítanám az iskolában 🙂
  Biztos vagyok benne, hogy az idős hölgy pontosan tudta, miért nyitja ki az ablakát, szóval Ü is a kamerának csinálta a műsort 🙂
  Mellesleg este kilenc óra még nem “nagyon késő”
  Ha egy ember a maga keserűségét akarja kifejezni egy adott pillanatban, az – független a származásától – megfeledkezik maga köról mindenről, még a gyermekéről is, aki mellesleg melegen fel volt öltöztetve, be volt takarva…. és mínusz négy foknál sokkal hidegebben is visszük a csemetéinket hosszabb sétára!
  Kár volt erre kiélezni ezt a nagyon is sok lehetőséget megcsillantó mélymagyar epizódot.
  Szóval engem az érdekelne: mi volt a Te célod, mert ugye egy újságíró nem véletlen les meg egy helyzetet. S miután ez a kérdés megválaszolatlan számomra – nem tartom jónak azt, ahogy ezt a véletlenül az öledbe pottyant élethelyzetet szakmailag feldolgoztad.
  Felszínes, hangulatokat feleslegesen felkorbácsoló, nem feflelős riporteri munka…
  Hát ennyi, sajnálom

 10. Emillia, hiába is mosdatod ezt a szerencsétlen nőt, azt semmivel sem mentegetheted, hogy terhes állapotban ennyi alkoholt volt képes fogyasztani A SAJÁT GYEREKE ELLEN.

  Azért tettem feljelentést, hogy a társadalmunk által létrehozott szervezetek cselekedjenek végre, hogy az ilyen, saját sorsukat irányítani képtelen embereket a helyes útra tereljék, megóvják gyerekeiket és saját magukat – önmaguktól.

 11. Azt a mindenit!

  először szépen megfogalmazva leírtam egy hosszú gondolatsort az egészről, aztán rájöttem, hogy felesleges.

  A képek magukért beszélnek. Aki nem látja, és nem érti, hogy mi folyik hazánkban, ebből a videóból majdnem mindenre választ kaphat.

  Hányinger kerülget (és rassztól függetlenül).

 12. Emília! Úgy csípem a hozzád hasonló szerecsenmosdatókat! Ja, ezzel nincs semmi baj! Olvastad e hogy azzal kezdődött hogy kitolta a babakocsit az útra kocsi elé? Meg hogy nem akarta kérdezni beszéltetni hogy maga mondja amit akar? Ha meg kérdez akkor meg most ő a rasszista geci mi? Mert befolyásolja szegény ártatlan nőt aki seggrészeg négy hónapos terhesen.

  Szerinted a néni csak a kamera miat nyitott ajtót meg a kapuban hagyás az olyan mint egy esti séta?
  Gratulálok Emília! Szép példánya vagy te is az emberiségnek! A videót meg biztos azért nézték meg egy nap alatt 10 ezren mert senkit nem érdekel az ilyen. Te nézz inkább micimackót, abban nem látsz ilyet!

 13. Viki, LOL!!!

  A könnyem kicsordult a nevetéstől! Ezt nem lehet jobban megfogalmazni nem is értem hogy lehet hogy valakinek ilyen baromság eszébe jut hogy ez meg van rendezve! Mondjuk ez az egy kis film többet ér mint sok filmszemlére benevezett százezrekből milliókból készült munka! Ezt az élet írta és ráismerhetünk a mi cigányainkra.

 14. Segíteni a szocializációt????? Arról beszélünk ami egy népcsoportnak 700 éve nem sikerül?? És itt most származástól függetlenül!

  Felnőtt emberekről beszélünk, akik csak a szociális juttatásokért tudnak sírni, mellette a munka viszont büdös. Hihetetlen. Felnőtt embereknek ne kelljen már fogni a kezét, hogy a 3,4, esetleg 5 gyereket, (akiket egy áttivornyázott éjszaka következményeként kipotyogtat) fel tudjon nevelni.

  Tud normális életet élni, illetve tud-e megfelelő körülményeket biztosítani a gyermekeinek, vagy nem?

  Ha nem, akkor el kell venni tőle és szűkíteni kellene a szociális hálót. Nem normális dolog, hogy ilyen tróger embereket tartunk el és még jobban agyon kell miattuk járulékokkal vágni azt a néhány embert, aki dolgozik is a 9,2 millióból…

 15. Emiliát pedig be kellene költöztetni Józsefvárosba 500 ilyen közé és ott fényezhetné az empatikus készségét…

  Nekem nem hiányzik egy ilyen rikácsolós, alkoholista, fürdőszobát nagy ívben kerülő szomszéd és még akkor sem, ha ez a “nációnak genetikai sajátossága”! A normákat nem egy adott ember, hanem mindig a társadalom szabja. Be kell tudni illeszkedni. Aki nem tud, az meg nyugodtan mehet oda, ahol elfogadják… Ha én a társadalmi normákat nem tartom be és rikácsolok a munkahelyemen, rendszeresen késve érkezem, vagy udvariatlan vagyok, akkor előbb-utóbb megköszönik a munkámat. Pusztán annyit várunk el a hasonló emberektől is, amit mi magunk is be tudunk tartani…

 16. Pété, Attila, Regina!

  Ha felocsudtatok az első hányinger okozta sokkból, gondolkozzatok már el, hogy ti mitől lennétek jobbak? Attól, hogy nem veszélyeztetitek így a gyereket életét? De közben simán hagynátok elpusztulni ezt a nőt. Ez nevelés meg intelligencia kérdése. Az nem lehet vita tárgya, hogy egy ilyen helyzeben lévő ember, ha segítséget kér, márpedig itt az történik, akkor nem adunk, vagy adunk.
  Emillia legalább – ugyan nem túl friss szociológiai megközelítésből – gondolkozik megoldásban. Mert akárhogy nézem, és fejtegetem az érzéseimeit, elutasítom az ilyen viselkedést, de közben meg segíteni akarok. Valószínű Misi célja a megdöbbentés mellett ez. A döbbenet meg jó ha olyan cselekvésre késztet, ami megörzi a társadalomba vetett hitet.

 17. Kedves Gábor!

  Rajtam ki segít??? Ne haragudj, de nem tudom sajnálni az ilyen embert. A társadalom mocska és nem is törekedik arra, hogy megváltozzon… Ez van. A szociális segélyt pedig megvonnám az ilyen emberektől. Akár tetszik, akár nem.

  Aki ilyen életvitelt folytat és elissza még azt is ami van, annak nem kell kapnia. Van itt épp elég tisztességben megőszült ember, aki minimális pénzből kuporog, holott ledolgozott évtizedeket. Te meg nyugodtan csak tángáld ezeket dzsuvákat! Neked is egy raklapnyit a hasonló életvitelű szomszédból, aztán csókolgathatod őket reggel-este…

 18. Az asszony elmondása szerint: 3 gyereket felnevelt, egy ott fekszik a babakocsiban, egy van a pocakjában, plusz a végén azt is hozzáteszi, hogy három gyermeke meghalt. Azööö…testvérek között is…8 gyerek? Ilyen körülmények között? Ha cigány, ha nem cigány, egy embernek akkor is tudnia kellene, mi az a felelősségteljes családtervezés. Nem a nagycsaládosok ellen beszélek itt, persze. Négy testvérem van, és a szüleim egyszer sem siránkoztak, mert tudták, hány picit tudnak felnevelni becsülettel. Hogy jusson is, meg maradjon is…

 19. Emília:
  Az, hogy mi a késő relatív. Aki reggel 8-ra dolgozni megy annak 9 óra is már késő. Egy kisgyerek általában este 9-kor már alszik. (aludnia kellene)
  Másik dolog, hogy az ilyen felvételeknek megvan az az előnye, hogy az ember rájöjjön vannak ilyen emberek. Az pedig nem normális dolog, ha valaki részegen terhesen ordítozik már sötétedés után. Látszik rajta, hogy mindent megtesz a segélyért. A kölykeit sajnálom még…

 20. Szeretném leszögezni: megértéssel közelíteni egy szituációhoz vagy elfogadni azt – nem ugyanaz.
  A kismama ittasságára nincsen mentség!
  Ez viszont ma Magyarországon sajnos nem származásfüggő, amit a hölgy elmond – az sem.
  Az idős hölgy közönséges, durva reakciója az ablaka alatti hangos szóra ugyancsak jellemző jelenség.
  A feljelentgetés is…
  A megoldás ugye az: ha minden rendszeresen alkoholt fogyasztó kismama gyermekét, gyermekeit állami gondokodásba vennék?
  Nos, aki ezt vallja az még életében nem járt gyermekotthonban, nem ismer embert, aki ott nőtt fel!
  A sors forgandó!
  Higyjétek el! Sokkal nagyobb alázattal kellene mások nyomorúsága felé fordulni!
  Nem gondoljátok, hogy ítélkezés helyett végre a társadalom egésze számára elfogadható megoldások lehetőségein kéne közösen gondolkodni?

 21. Kedves Emillia!
  A sors forgandó, az tuti!
  A szívem szorul össze, ha az egy szem kislányomra gondolok, aki sajnos ebben az etnikai többségben lesz kénytelen a felnőtt korát élni! Hiszen manapság a magyar 1-2 gyereknél nem szül többet, de sajnos a fent bemutatott réteg még kipottyant 8-9-et! Gyomorforgató!
  Kívánom, hogy legyen erőd pátyolgatni az ilyen családokat, csak hátat ne fordíts nekik, mert még belédállítják a nagykést! PáTé véleménye egyértelmű, és lényegretörő!

 22. Őszintén, tele a hócipőm a legyünk megértőek, és segítsünk dumával. Meddig még, hány bőrt húzzunk még le magunkról??? Felháborító ami ebben az országben folyik. Igen rasszista ország vagyunk, csakhogy itt én magyarként érzem magam a rasszizmus áldozatának. Nincs semmi bűntetés, mindent megtehetnek, a rendőrök nem merik őket megállítani az utcán, mert ha kiejti a kis borgőzös cigány ajkán, hogy megvert mert cigány vagyok, akkor szerencsétlen jogszerűen eljáró, munkáját elvégző rendőr nagyon csúnyán megüti a bokáját. Lopnak, csalnak, rabolnak, és mit kapnak érte? Segélyt, házat, tüzifát, földeket hozzá vetőburgonyát. Úgy élnek itt mint hal a vízben, megvan mindenük, ki van nyalva a kis sötét hátsójuk, kapnak mindent, amiből meg tudnak élni, és semmit nem kell tenniük cserébe csak szaporodni.
  Semmi sem fog változni, amíg az állam ezt hagyja, mit hagyja, támogatja!! Nincs még egy ország, ahol ennyi előny és pozitív megkülönböztetés járna nekik, mint nálunk.
  Szomorú, hogy még mindezek ellenére ők háborognak, ők gyűlölködnek, ők követelőznek. Be kéne fogniuk a kis szájukat és hálásnak lenni. Milyen jogon követel bármit a társadalomtól az, aki semmivel nem járul hozzá annak fennmaradásához, sőt a sajátjáéhoz sem. Semmit nem tesz, mindent magkap, és hangosan szid engem az utcán, engem, aki pont többet tesz érte, mint ő saját magáért, mivel én dolgozom, adót fizetek, és sajnos nem én döntöm el ki kap belőle.
  És mit kell látnom? Hogy ilyeneket támogatunk nagy bőszen, akik este 9-kor -4 fokban tök részegen, terhesen alig tudva magukról egy babával támolyognak az utcán, és fröcsögnek ránk magyarokra???!!!
  Én nem akarom ezt megérteni, nem is menne! Minden ember felelős a sorsáért, aki igazán akar az tud tenni.

 23. Emillia: a liberális oktatás eredménye, hogy mög azt a szót, hogy “higyjétek” sem tudod helyesen leírni. Helyesen ugyanis higgyétek.

  Egyébként 34 éves vagyok, 18 éves korom óta dolgozom, munka mellett végztem el a főiskolát. Az állam soha egy fillér segélyt nem adott, lakást nem adott. Igaz én magyar vagyok és nem ordibálok hulla részegen az utcán. Az én rezsim is 50.000 Ft. NEKEM MIÉRT NEM SEGÍT SENKI? ENGEM MIÉRT NEM SAJNÁLTOK? Ez a nő a “közösbe” mégegy fillért nem tett bele, csak kivett. Mégis őt sajnáljuk, és hagyjuk (igen Emillia, ezt gyj-vel írjuk) hogy szaporodjon, és újabb ingyenélőket hozzon a világra. A 80 éves magyar néni aki reggel dlgozik, az meg kussoljon szerinted, és azt mondod, hogy kézénséges. Szégyeld el magad Emillia.

 24. Attila!
  Ha már helyesírási vitába akarsz keveredni sajnálom én, jópár évtizeddel az oktatás liberalizációja előtt, apácáktól – így tanultam! A legtöbb bibliában ma is így olvashatod: higyj, higyjetek! Tehát ez a forma is elfogadott a magyar nyelvben!
  (Szerintem szóképileg szebb is – kár volt megszüntetni a kivételezettségét!)
  Ebből sebesen következtethesz arra én bizony közelebb vagyok korban a nyolcvanhoz, mint a harmincnégyhez!
  Szóval ki szégyelje magát?
  Mellesleg ha az elolvasott szöveg megértésére fordítottál volna annyi gondot, mint a kioktatással való visszavágásra – ami ugyancsak igen jellemző manapság – akkor talán megérted, amit leírtam!
  A tolerancia nem korfüggő! Kiabálással kiabálót csak ingerelni lehet, ahogy a klippen is láthatod!
  (Egyébként szép példát mutat ennek a helyzetnek a kezelésére a magyar múltból a “Falu végén kurta kocsma” című vers néhány sora…)
  és keveredik itt még néhány fogalom:
  a megoldás lehetőségeit keresni, nem azonos azonosulni az állami támogatások feltétel nélküli osztogatásával, a fel- és bejelentgetésekkel, a gyermekek állami gondozásba vételével!
  Mellesleg emberre legfeljebb azt mondjuk magyarul: sokasodik!
  Szaporodni a növények és jószágok szoktak!
  Hát, ha annyira vágy erre: én Téged is sajnállak! Sőt a hölgy is általánosságban fogalmaz a videón, ha figyelmesen hallgattad volna!
  Azért, ami itt sorra rendre leírattatott az okán bátorkodtam felvetni a kérdést : jó célt szolgál-e egy ilyen élethelyzet kontrol, cél nélküli publikálása

 25. Emília, te istenbarma, te baszatlan apáca, téged burokban neveltek az ufók baszki. Keress magadnak egy faszit, menj el bulizni (életedben először), rúgj be jól és ne fáraszd a bizarr, naiv, félelmetes bugyutaságról és életidegenségről árulkodó hozzászólásaiddal a népet. Keress magadnak barátokat (ajánlhatom a videón szereplő kedves hölgyet?) vagy gyújtsd fel magad. Balfasz.

 26. Kedves Emília!
  Sajnálattal olvastam, hogy Ön ilyen idős. reménykedtem egy darabig, hogy olyan tinédzser csupán, aki az életet a szakirodalomból ismeri.
  Egész egyszerűen elképesztő, hogy Ön nem látja ennek a videónak a célját. (NYISSA KI A SZEMÉT JÓL, MERT MOST EL FOGOM MAGYARÁZNI: a média az ombudsmanokkal karöltve folyton azt szajkózza, hogy a romák pusztán megélhetési okokból lesznek bűnözők, és hogy a társadalom kirekeszti őket. Pontosan ezt mondta ez a nő is. Atom részeg, ezért biztosra vehető, hogy nem ironizál, amikor azt állítja a társadalom nem gondoskodik róla. Az újságíró célja a figyelem felkeltése volt, közölni valami olyan megdöbbentő dolgot, ami úgy érzi mindenkire tartozik. Képzelje, ha ez velem történik, és nincs ott kamera, akkor is biztosan elmesélem az összes ismerősömnek, pedig én nem is erre tettem fel az életem. Mert a tájékoztatáshoz ez is hozzátartozik.)
  A kikiabáló idős hölgyet sem sikerült megítélnie jól. (Elképesztő számomra, hogy ilyen idősen egy cseppnyi bölcsesség sem szorult Önbe…) A hölgy ugyanis megjegyzi, hogy nem az első alkalom, hogy a kedves kismama az ablaka alatt acsarkodik. Ön talán tudja, hogy az idős hölgy első alkalommal emelt szót a dolog ellen? Nem tudja? Akkor ne beszéljen ostobaságokat! Az egyetlen dolog, amit ebből a felvételből biztosan tudni lehet, hogy egy pici babával és egy 4 hónapos magzattal ez a nő este 9-kor csatak részegen lófrál az utcán. (Nyilvánvaló, hogy Önnek nem volt gyereke, mert ha lett volna, tudhatná, hogy a felelősségteljes anya a gyermekét nappal viszi levegőzni, és este 6-7 felé bizony már megfürdeti, és leteszi aludni.) És igen, ha rendszeresen az ablakom alatt rikácsol egy ilyen nő, akkor én bizony sokkal cifrábban küldeném el melegebb éghajlatra, de még a rendőrséget, és a gyámügyet is értesíteném.
  Az Ön hozzászólásait olvasva megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy ésszerű dolog-e a nyugdíjasoknak választójogot adni anélkül, hogy felmérnék a szellemi állapotukat.
  Egyébiránt meg felhívnám a figyelmét, hogy Ön egy úgynevezett blogot olvas. A kontroll (bizony, 2 “ll”) és cél nélküli publikálás, amit Ön emleget akkor történt volna, ha ez menne mondjuk egész nap a királyi tévében.
  A helyesírásához annyit, hogy van egy kopott 1960-as kiadású helyesírási kézikönyv a polcon, amiben bizony szerepel, hogy a higgy, az bizony két “gy”-vel írandó. Az, hogy az Ószövetségben “gyj”-vel szerepel pedig nem menti fel magát. A törvények betartása alól nem mentesít az, hogy “amikor még kislány voltam, nem így kellett” vagy hogy “nekem máshogy tanították”.

 27. Kedves Emillia!
  Azt hiszem a videó közzétételének elégséges indoka, hogy a valóságot (annak persze csak egy szeletét!!!) mutatja be. Sajnos a médiában már mindig csak szeleteket látunk, és a főbb orgánumokban megjelenő szeletek gyakran egyoldalúan mutatják be a valóságot. Ennek a legerőteljesebb bizonyítéka, hogy sok embertől mind a mai napig azt lehet hallani, hogy az ezen deprivált cigány rétegről kialakított negatív kép hamis és alaptalan, csupán a mi rasszista fejünkben képződik. Ezen videó bemutat egy olyan életképet, ami sajnos jellemző, ám sokak által mégis fikciónak vélt.

  Egy kis más: egyetértek avval, hogy a sors forgandó és az embereknek több alázatot kell tanulniuk. Azonban úgy hiszem, hogy ha van valami, ami az embernek méltóságot ad (és ez által szavatolja tényleges emberi mivoltát) az a szabadság. A szabadság mely alatt itt a környezet hatásai, külső/belső ingerek és az ezekre adott reakciók között lévő “teret” értem. Ha ez nincs, akkor az ember többé nem felelős és nem is morális lény.
  Hogy a hangos beszéd genetikai sajátosság lenne azt nem hiszem, inkább gondolnám egy szocializációs folyamat eredményének, de a lényeg, hogy az együttélés végett alkalmazkodni kell. Márpedig mivel Európában és azon belül Magyarországon élünk ezért az itteni társadalmilag elfogadott viselkedésmódhoz. Nem hiszem, hogy el kéne tűrnie például egy-egy távolsági buszjáraton 40 embernek, hogy 5 ember ordibálásától zeng a busz. Valóban nem az a megoldás, hogy rájuk ordítunk, normális esetben elég szépen kérni, de higyje/higgye el nekem, hogy jó esetben a kérését leszarják, rossz esetben immáron önnel ordítanak majd.

  Végül egy zseniális filmből egy zseniális dialógus (sajnos csak angolul tudóknak). Tessék gondolkodni rajta: http://www.youtube.com/watch?v=LrSuI-dBja8

 28. Emillia az életképtelen liberálisok mintapéldánya, kiváncsi lennék, ha közeli hozzátartozóját ölnmék meg/rabolnák ki/ erőszakolnák meg a kis kedvencei, akkor hogy vélekedne a dolgokról.
  A rasszista bélyegnek meg már egyre kevesebb az ereje.
  Tolerancia? Szép dolog, csak éppen legfőbb zászlósai éppen a toleranciát használják ki saját maguk javára.
  Ja és bocs, hogy nem fogadom el az ilyen hulladékokat, én vagyok a sz@r, tudom.

 29. Üdv Mindenkinek!
  Érdekes módon a Magyarországon élő többi kissebbség (németek, horvátok, szlovákok…) nem viselkedik így. Ők tudnak dolgozni, ők tudnak adózni, és tudják támogatni az ilyen részeg, terhes nőket.
  A diszkriminációról csak annyit: ha el akarok menni (pedig nem akarok) egy cigány bálba, oda nem engednek be, mert magyar vagyok. De ha én rendezek egy “Magyar-Bál”-t, és oda nem engedem be a cigányokat, akkor engem megbűntetnek hátrányos megkülömböztetés miatt…
  Ez a mi országunk… 🙁

 30. Kedves Nyelvészeknek, és Nem-Nyelvészeknek!

  Emillia, sajnálom, hogy nem értik, vagy nem akarják megérteni, pedig világos mit akar.
  A rasszizmus meg család-, sőt nemzetfüggő. Amikor gyerek voltam azzal riogattak, hogy elvisz a ‘drótos cigány’ ha rossz leszek, és ‘odaadnak a cigányoknak, ha nem fogadok szót’. Én mégis vagyok annyira belátó, és hivő, hogy ezt félreteszem, pedig ott van bennem mélyen ma is a gyerekkori rémséges érzés, hogy tényleg, valami ‘füstösképű krampusz cigányember’ elvisz, de ebből azért fel lehet nőni.

  Én nap mint nap látok nem cigány embereket kocsmákból kidőlni és így viselkedni – Két Medve – ahova néhányuk gyereke is járhat, mert olcsó a rossz bor, anno a Révfülöpi v. Bagolyvár manapság Lovas úti kocsma, Éden presszó vagy néhány vegyeskereskedés környéke kifejezetten nem cigányok lakta környéken pl. a Joskar-Olán, szóval nem kell Győrbe utazni, hogy lássunk fehérembert (sic!), ‘fehérnépet’ hasonló módon. Persze tudom, most divat, hogy ezt a cigányokra mondjuk, és ők élnek leginkább mélyszegényéségben, ahol a kilátástalanság ilyen magatartásúvá tesz. És igen az etnikai jellegzetességek. A cigányság devianciával válaszol a majd 500 éve tartó szegregációjával, a német, horvát, örmény, görög, rutén, bunyevác, szlovén, szlovák, román, zsidó meg más-más módokon, s többségük vagy vallásilag, vagy kevéske nyelvismeretével tűnik ki, de tulajdonképp már belesimúlt a magyar nemzetbe, s az asszimilációjuk csak évtizedek kérdése. (vö: Ez a vas megyei horvát kisebbség szókészlete és a horvátországi szókészlet összehasonlításából remekül látható.)

  Az alkoholizmus betegség – ez nem liberális gőg – tény. Nem lehet gyógyítani sehogy. Vagy tünetmentes leszel, mert megvan a megfelelő pótlék (pszihés támasz, vallás, napi gyakorlatok stb.), vagy szerzel egy jó kis epilepsziát és akkor nem lehet (akkor meg majd a gyógyszerfüggő leszel), vagy valamelyik szövődménybe felfordulsz. Gyógyítani nem lehet, de harcolni ellene igen.

  Ha őt – a videón – nem is mented meg, mert nem tudod, bármilyen véglénynek is tűnik, de meghalt 3 gyereke – s nem tudod nem az tette-e azzá ami mostanra lett – attól a gyerekét meg lehetne menteni. A gyereket MEG CSAK úgy tudod, ha áldozatot hozol. Nyilván nem pénzáldozat kell. Elég, ha van gyereked, és egyszer-kétszer a hasonló sorsú gyereket elhívod és megmutatod te hogyan élsz, persze csak, ha igazán büszke vagy rá.

 31. Hát türelemes ember vagy Misi hallod!
  Ezt a performanszt röhögés nélkül végighallgattad, nem kommentáltad, hát gratuálok!
  Én a cigányokat messze elkerülöm, mert mindegyik ezt csinálja. Üvölt és fenyeget, ordibál és követel, nem tanul, nem melózik, 38 kölköt szül, koszban él.
  TISZTELET a kivételnek, aki megmutatja , hogy a cigány ill bocsánat a roma is ugyanolyan ember, mint a magyar. Semmi különbség nincs a két ember között, csak a szocializálódás illetve annak a teljes hiánya. A cigányokat nem kiírtani kell, meg nem deportálni, hanem elvenni tőlük az előjogaikat és tanulásra, munkára fogni őket. Nem lesz kedve a 38 gyerekhez, örül, ha meló, lakáskölcsön satöbbi mellett egy gyereket felnevel.

 32. Bizony, bizony, meg lehet menteni a “hasonló sorsú” gyerekeket: be lehet tetetni a jó meleg, jól felszerelt gyermekotthonba, rájuk lehet költeni egy valag pénzt, 18 éves korukra talán majd elvégzik a 8 általánost is. Aztán kikerülnek a burokból a valós életbe és folytatják ott, ahol a szüleik! Sajnos ez GENETIKA!
  Mindezt persze ugyancsak az én és a ti adóforintjaitokból, és adományaitokból…..

 33. Kedves Gábor!
  Hadd találgassak, ami a vezetéknevét illetően! Fodor, Szemők, esetleg Horn?
  Menjenek már a hülyeségeikkel a fenébe! Nem szociológiai tanulmányokat kell olvasgatni, hanem be kell költözni, és akkor majd máshogy nyilatkoznak, meglátják.

 34. Kedves Gábor!
  Senki nem állította itt,hogy a magyarok között nincs ilyen. Semmivel nem jobb az ilyen magyar sem. De az mégis elgondolkodtató, hogy azért több ilyen cigányt látni, mint magyart, pedig egyelőre (még pár évig) mi vagyunk többségben. És azt tegyük hozzá, hogy bár sok alkoholista magyar is van, de jó részük dolgozik, és adózik! A cigányok közt ilyet nem nagyon találsz, iszik is, lop is rabol is, és nem dolgozik. A segélyt issza el, meg a másoktól törvénytelen módon szerzett javakból befolyt pénzt. Ez náluk álatlános, a magyaroknál nem. Nem mondom hogy nincs ilyen, de nem annyi, közel nem annyi, nem a többség, mint a cigányoknál.
  És az meg, hogy ki honnan hova jut, milyen tragédiák történnek az életben, és azokat hogyan dolgozza fel, na ez határozza meg az ember jellemét. Egy erős jellem nem törik meg, egy gyenge igen. Nekem nem mentség a terhesen való ivászatra, hogy három gyereke meghalt. Most akkor kinyírja a következőt is, miközben azon síránkozik, hogy három odavan? Ezt el lehet nézni????Talán az ő hibája, talán nem a három gyerek halála, de a gyász, a bánat nem jogosítja fel arra, amit csinál. Önző, és csak magával törődik. Igen a videóban nem csak magáról beszél, egy mondatban megemlíti, hogy nemcsak neki nehéz. Nos ez így van, sokunknak az, mégsem vergődünk részegen az utcán. Sajnos ilyen jeleneteket én is láttam már, nem terhes nő, de részeg ordítozó, mindekit gyalázó hangoskódakt, és érdekes, 99%-uk cigány volt.
  Nekem nem előítéleteim vannak, engem nem a szüleim ijesztgettek a cigányokkal. Engem a cigányok ijesztgettek, megvertek, beszóltak nem egyszer, nem kétszer belémkötöttek. Nekem tapasztalataim vannak!! És csak rosszak.

 35. HELLO,HELLO!!! A videoról csak annyit ,hogy én sem támogatom az e fajta viselkedést.Viszont ha egy ilyen problémával állok szembe meg vizsgálom a gyökerét!!! Úgyan is az alkohol ,drog és sok más függöségnek az oka az ELVETETTSÉG.A bizonyos nö a videon 100%-ék hogy állami gondozásban nöt fel se apja se anyja ,az elsö férfi aki biztonságott nyújt neki megkapja .Mikövetkezik a gyerek ö már meg fogadja magának ,hogy nem fogja a gyerekét intézetbe adni.Mivel tudja milyen rossz is volt ott neki. DE a gyivibe nem tanult rendessen alulképzett ,elsö pénzforrása a támogatás férje veri és elkezd jönni a rombolás.Alkohol stb egyre lejebb agyák átveszik az úralmat fölöttük a vágyaik més akarat már nem dominál.Amásik dolog hogy ma magyarországon több szociállis segélyen élö magyar van mint cigány fájó a raszista gondolkodású embereknek de igy van !!!!!!Mivel ezt a média nem talállja hírnek nem adja le pedig igy van:Az államnak nagyon nagy felelösége van ebben ,a sok sok százmilliok amik az integrálásra kellet volna fordítani felsö politikai útakon elakadtak .Mondjuk itt Bkv botrány tessék azokat az embereket miért nem akarod ki írtani meg amikröl még nem tudccc hmmmelöször a gyökerét a problémának és a valós okait.

 36. Le a jobbikkakal:
  Hogy jön ide a Jobbik?
  Amit írsz (ha eltekintünk a helyesírástól) az szép elmélet, fikció, lehetséges ok (mondjuk engem akkor sem érdekelne, ha így van, ahogy írtad). 100% miből jött?
  Nekem van ismerősöm(fősulin volt csoporttárs), aki intézetben nőtt fel, és mégsem lett alulképzett.
  HA a te 100%-os elméletedből indulok ki, akkor ez a nő(?) kicsit belterjes kapcsolatból született, és kicsit egysejtű a lelkem. Elsődleges pénzforrás a segély természetesen, a többit apuka hozza éjszakai műszakból. Ha apukát verte volna rendszeresen, most nem lenne terhes. (VIGYÁZAT! Rejtett humor ám ez!) Másik dolog. Honnan vetted ezt az adatot? Hogy több a szocsegélyen élő Magyar? És ha így is van, végülis mi vagyunk 9 millióan. Arányokat kellene nézni. A média elég sok hírt nem tálal cigánykérdésben, de ennek szerintem örülnöd kellene.
  BKV botrány az megint nem tudom, hogy jön ide, ez óvodás ujjal mutogatás szint.
  Ezt hozta ki a gyökérelemzésem.

 37. Le a jobbikkal! (én sem értem, hogy a jobbik hogy jön ide, de mindegy)
  Nekem is volt az egyetemen olyan csoporttársam, aki intézetben nőtt fel, egyetemi diplomát szerzett, diplomás felesége van, és gyönyörű lánya, keményen dolgozik, és dolgozott mindig, hogy jól el tudja tartani őket, és mellette az egyetem sem volt olcsó.
  Szóval megint csak azt mondom, hogy aki akar az tud tenni!
  Persze sokaknak kényelmesebb alkohollal elbutítani az agyukat és nem gondolkozni azon, hogy ők vajon mit tehetnének, hogy nekik jobb legyen. Egyszerűbb sírni és a markukat tartani, mint a saját lábukra állni, és valami értelmesbe belefogni! Például befejezni a piálást, a cigizést, (mert ugye ha valaki sír, hogy nincs pénz számlára, akkor erre hogy van?), az árából vehetne rendes ruhákat, a kocsma helyett mehetne munkát keresni, egy jól öltözött, nem piaszagú, lelkes tenni akaró ember előbb-utóbb talál valamit. HA AKAR! Csak kár, hogy a cigányok nagy része egyáltalán nem akar!
  Lenne munka, itt a tél, az önkormányzatok nem találnak hómunkásokat, mert nem akar dolgozni senki, nyáron ott a mezőgazdaság, a kertészetek, növénytermesztők panaszkodnak, hogy nincs kivel betakarítani a terményt, mert nincs munkaerő. Az ország meg tele van ingyenélő, segélyért üvöltő, munkakerülővel, aki csak sápítozik piál és a markát tartja! Tegyenek ők is valamit!!

 38. Ewa!

  Kicsit vitatkoznék Veled, ha meg nem haragszol!
  Igenis végeznek sokan közülük mezőgazdasági munkát!
  A minap halottam, hogy két 30-40 fős család kaszákkal és kapákkal felszerelkezve találkozott. Valószínűleg csereberéltek, tapasztalatokat cseréltek, esetleg egy két trükkös fogást is megmutattak egymásnak. Arról nem is beszélve, hogy az ősi szamuráj hagyományokat is ápolják, mivel szamurájkard is volt némelyiknél.
  Ráadásul a terményt is betakarítják, méghozzá ingyen! Mindezt kizárólag éjszaka teszik, mivel tanult emberek lévén vigyáznak az UV sugárzással!
  Télen pedig erőt és energiát nem kímélve termelik ki a fát a szorgos kezek, dacolva a hideggel, és a sötétséggel! Egy éjszaka alatt akár egy egész erdőt is képesek kitermelni. Ez ám a munkamorál!
  😉

 39. Nem, nem ismerem az illetöt,de az emberi okoskodás nem oldja meg a problémát. Demokráciában nem fér bele a raszizmus, és ez az egész már gyülöletbe csap át. Mindenki mutogat a másikra ,mit oldott meg Hitler azzal .hogy több millió zsidót öletett meg és családokat tett tönkre???.Semmit!! Egy eszme ideologia nem teremthet uralmat!!! Ha valaki segitségre szorul bármilyen népcsoport……. nem elüldözni kell hanem hasznosítani értékeket felkutatni bennük stb. Tudod én ismerek diplomás embereket akik szükölködnek generáciosan szellemileg áldottak és még sem talállnak kiútat a szegénységböl és ezért a rendszer is hibás.Öket is üldözzük el ??Amiröl te beszélsz ,hogy nekik sikerült kitörni az 100-ból egy :))) nem több .Igen én is igy gondolom ha akar vagy valaki segitneki talán sikerül .DE a fügösség az nem játék betegség elvonó gyógyszeres kezelés felügyelett mellet.Hallotál már olyanról hogy valaki nem a maga ura ??TUDJA MI A JO DE VÉGHEZ VINNI NEM TUDJA ????? nincs hozzá lelki ereje, és a megfelelö gondolkodás módról ne is beszéljünk ez a helyzet sokkal összetettebb mint hogy csak gyülöletet ébresztünk. Írjuk a sablonosabbnál sablonosabb szövegeket .A magyar ha van különbség úgyan azt megteszi mint a cigó söt csak ez nem nyilvános mert ö a panelba terrorizálja a családot fajtalankodik a gyerekeivel stb tísztelet a kivételnek.Mutatok én neked ilyen videot igazi talpig Magyarról is :))))))

 40. Kedves le a jobbikkal!!!444négynégy
  Ön egy orbitális marha. A társadalom nevében kérem, inkább álljon remetének vagy emigráljon. De kérem soha, de soha ne hozzon utódot a világra vagy ha beüt a ménkű, esdve kérem, ne Ön nevelje!
  Köszönöm.
  Nincs több hozzáfűzni valóm.
  (Egész egyszerűen fel nem foghatom, hogy emberek hogyan lehetnek ennyira együgyüek…)

 41. le a jobbikkal!
  Azt mondod ha egy népcsoport segítségre szorul segíteni kell. Szerintem borzasztó sok segítséget kaptak már, több száz éve segítjük őket, már rég levetkőzhették volna az előítéleteket, ha élve a segítséggel beilleszkedtek volna a társadalomba, dolgoznának, tanulnának, stb….
  A valódi segítség az, ha lehetőséget kapnak, és ők kapnak, kaptak és kapni fognak, de nem élnek vele. Ez kicsit olyan, mint amikor az úttörő át akarja vonszolni a vakot a zebrán, hogy segítsen, pedig a vak nem is arra akar menni.
  Amíg én bármit megteszek, hogy tanulhassak, ők elvárják, hogy mindent megkapjanak, és akkor talán hajlandók cserébe tanulni. Ez a hozzáállás nagyon felháborító.
  Én nem vagyok rasszista, semmi bajom a zsidókkal, arabokkal, feketékkel, sárgákkal, stb… Egyedül a cigány népcsoport az, akiről nagyon sok tapasztalatom van és mind rossz.
  Nem mondom, hogy a magyarok között nincs rossz ember, tudom, hogy sokunk igazi föld terhe, és nem tartom őket sem jobbnak egy szállal sem. De az arányok nagyon szembetűnően különböznek.
  Azt sem mondom, hogy aki dolgozik annak hú de könnyű, és ennyi a megoldás, de azért illene megpróbálni nem?
  Azt is tudom, hogy a diploma sem minden, ha már itt tartunk, nekem is van, és még van több szakmám, technikusi végzettségem, és mit tesz isten heti 70 órát dolgozom minimum!!, mindössze havi 65 ezer Ft-ért. De csinálom, mert céljaim vannak, mert haladni akarok, mert el akarok érni valamit, még nagyon sokat tanulnom kell és valahol el kell kezdeni. Vannak számlagondjaim, meg kell néznem mire költök, és nincs semmi luxus. De az biztos engem nem fogsz látni részegen nyavalyogni, hogy hű de milyen rossz nekem. És biztos nem fogsz látni segélyért sorban állni amig mozgok. És nem azon töröm a fejem nap, mint nap, hogy hogyan jussak minél könnyebben pénzhez, lehetőleg munka és megerőltetés nélkül, akár törvénytelen eszközökkel.
  Ez a rendszer nekem sem könnyíti meg az életem, sőt…, DE már elnézést de ne vedd zokon, ha kifakadok, amikor én is a népesség azon kisebb hányadába tartozom, aki eltartja az összes többit, és felháborít, hogy ilyeneket is. Nem sajnálom a tisztességes emberektől, akik önhibájukon kívül kerültek abba a helyzetbe, amiben vannak (még akkor sem ha cigány), nem sajnálom azoktól, akik átmenetileg kerültek válságba, nem sajnálom azoktól sem, akik ugyan megcsúsztak, de élve a segítséggel mégis talpra állnak (még akkor sem ha cigány). Nagyon szivesen segítek én magam is ha tudok. Ha van értelme, és nem azt látom, hogy lyukas hordóba öntjük a vizet, azzal a céllal, hogy megteljen. Mert sajnos a cigány népesség nagy része ilyen hordó, és igen, tudom, hogy a magyarok között is vannak ilyenek, nos én őket sem szívesen segíteném, ha rajtam múlna.
  Egyszerűen van egy véleményem azokra a tapasztalatokra alapozva, amiket átéltem, amit magam körül láttam.

 42. Őrületes percek… tényleg nehéz indulat nélküli szavakat találni… nincs az a szociális háló, amely megfogná a hasonlókat, sajnos tapasztalatból tudom jópár év gyermekjóléti munka után…
  sajnos az ilyen emberek döntéseinek a mi gyerekeink látják kárát. A sajátjuk valószínűleg az anya terhességi, azt megelőző életmódja miatt is az édes tudatlanságba süpped…
  Szegény védőnőjét sajnálom, hogy meg KELL látogatnia, és gondoznia kell az ilyen terhességet. Gondolom, a szíve szakad meg…
  Sokak évekig küzdenek a saját gyerekért, számukra még szívbe markolóbb, hogy képes ezt egy anya előadni.
  Még annyi: tapasztalatom szerint a két világ közti átjárás nem miattunk nem lehetséges, hanem azért, mert a még kisebbség nagy részének tökéletesen megfelel a kisebbségi, “segítsetek rajtam” lét.

 43. Köszönöm , a lelkesítést de inkább nem fogadom meg! A kommentár pedig jol tűkrözi a mai lelkületet.és bizom abban is ,hogy gyermekemet meg tudom tanítani arra hogy minden ember értékes és megfelelő hozzállásal bárkiböl lehet Magyarország elnöke :)))))))))))))))) Sanos nagyon sok depressziós embert látok az utcákon itt magyarországon. Lassan a jó kedv luxus .De a globális felmelegedésröl nem vitatkoztok és ha a Himalája glecserei megolvadnak milesz a romákkal meg a magyarokkal?:)))

 44. Arról,hogy ki kit tart el aszt inkább hagyuk mikor az ország hitelböl tartja fent megát ha a hitelezők nem lennének ma már nem magyarországnak hivnának benünk!!! Hanem valami csini keleti nevünk lenne:)))sajnos Minden tíszteletem azoké akik képessek 65000-ft ért dolgozni és abbol probálnak nagy álmokat szöni .jah KB,800-1millio cigány él magyarországon szerinted ez az oka annak hogy 1.5millio adózó van na és a többi ?? kb 10millio a lakosság ne engedjétek megvezetni magatok :))))))))))))))))

 45. kedves véleményező!!!!

  meg kell, hogy mondjam, cak gratulálni tudok az irományához. nagyon jót mulattam rajta, esküszöm még most is röhögök!

  természetesen teljes mértékben egyetértek önnel!

  sok ilyen hozzászólást még!

  üdv

 46. Itt most nem az adócsalókról van szó, hanem a segélyeken, támogatásokon élőkről, akik egy percet nem dolgoztak azért a pénzért, amit elköltenek! Akik úgy követelnek, hogy tenni meg nem hajlandók!!
  Azért mert sok adócsaló van még a cigányok dolgozhatnának, hogy ne kelljen annyi segélyt fizetni nekik, sőt még akár hozzájárulnának ők is az ország bevételéhez.
  Mindenkinek dolgoznia kéne, aki alkalmas rá, ha cigány, ha nem, és persze az adók alól kibújókat is felelősségre kellene vonni. De szerintem itt most nem velük van a probléma!

 47. Le a jobikkakal (ez a név ez amúgy hogy??? le a jobikosokkal vagy mit jelent?)

  Egyrészt nem értek egyet azzal, hogy minden ember értékes, tapasztalataim szerint ez nem így van. Elméletnek jó, meg annak, aki rózsaszín ködben látja a világot. Gondolom az is értékes ember lesz valamilyen szinten, aki éppen átszúrja a tüdődet, mert nem adtál enki egy szál cigit!
  Majd, ha túlélted, megkeresed, és kiaknázod az értékeit. baromság.
  Demokráciában nem elfogadható a rasszizmus? Hát, akkor ez nem demokrácia.( Ha ismered a demokrácia fogalmát ezt beláthatod) Én nem vagyok rasszista, de aki esetleg az, azt nem ítélem el (főleg ha értelmesen el tudja magyarázni, hogy miért az, és nem csak úgy bele a vakvilágba).
  Persze mivel nem ítélem el, ezért én is az vagyok (ezt sugallják a megmondóemberek mindig), de már kb nem érdekel.
  A cigányok évszázadok óta ezt az életvitelt nyomatják, nem fognak megváltozni.
  Csak sírni tudnak, és pofátlanul hazudni. Az a durva, hogy van egy két ember, akik még a szájukba is adják, hogy mikor mit kell mondaniuk (mert sok azért az értelmes fogalmazásnak nem nagy mestere)! Kibúvók keresése, felelőség hárítása, pofátlan hazudozás, megfélemlítés, csordaszellem, ezek ők.

 48. le a jobbikkakal!!!!!:

  1. Ez a “minden ember zsebében ott a marshall-bot” dolog elég félrevezető és hosszú távon frusztrációkhoz és devianciához vezethet (lásd: Robert K. Merton: Társadalomelmélet és társadalmi struktúra). Talán úgy lehetne pontosítani, hogy minden ember POTENCIÁLISAN értékes. Ez azonban nem jelenti, hogy minden ember alkalmas mindenre. Genetikailag meghatározott pl.: a tanulási képesség az intelligencia, a temperamentum, bizonyos stressz tűrési mérték stb. Ezeket lehet valamelyest fejleszteni, de mégis adottak és sok téren predesztinálják az embert. A másik tényező a szocializicó. Ez megint csak tovább szűkíti az ember mozgásterét.
  Mire az ember 16-18 éves lesz, már nagyon távol áll attól, hogy bármi lehessen belőle (sajnos)
  Az emberek eredendően nem egyenlőek. Jogilag azzá lehet őket tenni, de képességeikben, készségeikben, adottságaikban eltérőek és sokszínűek. Ez nem jelenti, hogy ne lehetne mindenki értékes, de azt igen, hogy pl nem lenne mindenkiből jó elnök.

  2. Azért komorak az emberek Magyarországon mert nap mint nap szembesülnek ilyesmikkel (lásd a videó) és egyéb olyan eseményekkel, melyek arról tanúskodnak, hogy szarban a haza (te magad is hangsúlyoztad, hogy az országnak gazdasági problémái vannak).

  3. Nem vitatkozunk a globális felmelegedésről, mert ez a videó nem arról szól.

  4. Nem az van a videón látható anyuka nyakába varrva, hogy azért áll Magyarország a tönk szélén, mert ő nem adózik. Úgy vélem, nem az adó itt a fő kérdés, hanem a mentalitás és életvezetési stratégia, amelyet ő megvalósít és alkalmaz, és amelyet sajnos a gyerekei is alkalmazni fognak, ha ebben a közegben szocializálódnak.

 49. sziasztok.először is nem kellene erre a videora kihegyezni a témát mivel szerintem ez csak a következménye a dolgoknak !!!Másodszor szerinted önszántából ki az az ember aki ilyen helyzetbe akar kerülni ,élni,stb????.A genetika az egy dolog attól még megfelelö szorgalommal sok mindent el lehet érni !Na de a generáciosan örökölt dolgok hiszen ti tisztában vagytok azzal hogy nem csak a hajunk szemünk színét örököljük hanem vannak szellemi dolgok is hiszen mindannyian szellemi lenyomatok vagyunk.AZ átok nem játék és nem mese.Sajnos és ez nem csak a cigókon van hanem a magyarokon is hiszen jol tudjuk hogy milyen átkokat mondtak ki a magyarokra is és mivel hiszem hogy az ember TEST,LÉLEK,SZELLEM ebböl a szempontból kellene megközeliteni a dolgokat. segély az jár a rászórulóknak. adót az is fizet aki nem dolgozik mivel mindenen van adó áfa érted ?:))a szélsöségeket hagyjuk ki kit szúrt meg ez viccc magyar is csinállja egy kalap:)ma a magyarok 60% italozik rendszeressen és teszi ki a családját minden féle veszélyeknek csak nem látod nincs a tv-ébe mert az ciki de roma mert hogy legyen valaki mutogatva az lemegy :))))) figyú át mész Ausztriába téged is lenéznek mint te itt a cigókat beton falakat húznak föl ne hogy át menj autóval :))))))) kírják MAGYAR NE LOPJ :)))))))))))))))))))))))))))) na olyan kor meg szóla a jó öreg magyar hazafi Segitsetek Romákon jobb lesz a helyzet üdv.

 50. Teljesen mindegy, hogy ez a nő roma, vagy magyar. Nem ez a lényeg. Csak a sötét kapualjba betolt kisgyerek a fontos! Hol van a védőnő????!!!! Hol a gyámügy???!!!!

 51. Sajnállak hogy egyszerűen gondolkodcccc ,te egy tipikus mindig minden ért más a hibás életmodot élsz gondolom a szük környezetedben is eszt csinálod :)))))))))))))))))))))HU a roma a hibás hu nem mi hu de jo hogy lehet másra mutógatni huuuuuuuuuuuhuuuuuuuuuuuuuuuu:)))))))))))))))))))))))))))))Szánalmas vagy ahoz hogy valaki segiteni tudjon elöször megértésre van szükség és nem unalmas általánositára HAJRÁ segitstünk a Romákon gyüjtsünk nekik ételt ruhát játékokat könyveket stb GYERÜNK MAGYAROK Harcra fel!

 52. Tudod, mit kedves le a jobbikkakal(vagy mi, nem értem ezt a szót), támogasd csak őket, vidd a megkeresett pénzed a cigánysorra, és osztogasd szét, add nekik mindened, higgy bennük. Talán ha tényleg elég optimista vagy, és nem egy balek, és lenne egy valóban feneketlen pénztárcád, akkor néhány elköltött milliárd és pár évtized után rájönnél, hogy ennek nincs értelme!!!Ha már az ezrediket karolod fel, és ő is csak addig él meg, amíg pénzt te adod neki, és ha tennie is kell érte rögtön a sírás van, akkor feladod. Karolj fel 1000 lecsúszott magyart, és nézd meg hány áll talpra, és kezd önálló életbe, majd karolj fel 1000 cigányt és nézd meg őket is. Van egy olyan gyanúm, hogy sírni fogsz a végén a kis sötét védenceid miatt, meg a csalódás miatt, hogy ilyen rossz emberismerő vagy.
  Én nem tudok már hinni, mert túl sokat csalódtam bennük. Igen a magyarokban is van hiba, de könyörgöm, én is magyar vagyok, a saját népem gyengeségeit hadd toleráljam már jobban, mint egy rajtunk parazita módon élösködő másikét, akik a kapott javakért cserébe még meg is vetnek minket. Ugye nem baj? Inkább nézek 10 részeg magyart, mint 10 részeg cigányt, mert a 10 részeg magyarból legalább 6-7 bizotsan dologzik, de a 10 cigányból egy sem, talán 1000-ből egy.
  Én is ezt mondom, hogy az arányokkal van a baj. Egyébként pontosan tudom, hogy minden amit megveszel adózik, (írtam is már korábban), de már elnézést, én a fizetésemből IS adózom, és TB-t fizetek, és a valamikori nyugdíjamat Is, és amit elköltök, azt én keresem meg. A segélyért nem az dolgozik meg aki kapjai, ő nem termel, nem szolgáltat, nem viszi előrébb a gazdaságot, nem fizet semmilyen olyan szolgáltatásért, amit végül ingyen megkap, nem is adózik. Ezt úgy érted azért??
  És még egyszer utoljára, csak hogy értsd: ha már segély, igen a valóban rászorulónak járjon, de a legtöbben olyanok kapják, akik tudnának saját erőből is élni, de nem teszik mert így kényelmesebb. Nem én tehetek róla, hogy a cigány népesség 90%-a ilyen!

 53. A szívem szakadt meg ahogy végignéztem és hallgattam ezt a videót. Felfordul a gyomrom attól ahogy ezek az “emberek” csak úgy potyogtatják ki a gyerekeket magukból felelőtlenül. Ha eddig is ilyen nehéz sorsa volt minek esik teherbe és szül???????
  Nem győztem sírás nélkül végignézni. Az én drága kincsem, a kisfiam tavaly halt meg mindössze 8 napot élt. Az ember egy idő után kénytelen megtanulni együtt élni ekkora fájdalommal tovább, de amikor ilyen és hasonló videót/cikket látok hát agyon tudnám ütni az illetőt. Az isten barma örülhetne hogy megadatik neki hogy egészséges gyereke van, aki a nap minden percében vele van!
  És Emiliának üzenem! Egy kisgyereknek nem a hideg, fagyos utcán van a helye, hanem tele pocakkal jóllakottan, megfürödve, esti mesét végighallgatva a jó meleg szobában, este 9 órakor meg főleg- édesdeden aludnia.
  Hát hol van igazság? Én mindent megadnék a kisfiamnak ha élne, de semmit nem tudok egy csokor virágon és egy mécsesen kívül vinni a sírjára… Egész terhesség alatt vigyáztam magunkra, csak az számított mi jó a picinek és mi lett a vége…..
  Ezek a rohadt cigányok meg szülik halomra a gyerekeket talán számon se tudják őket tartani, nincs pénzük ételre, ruhára, nem nevelik a gyerekeiket csak az utca, folyton sírnak hogy nincs pénz de dolgozni azt egyik se akar csak a segélyekből élni. Mocskos ingyenélő banda! Ezt a nőt se érdekli hogy a mínusz fokoban ott didereg a gyereke a babakocsiban, vagy amelyik a hasában van annak mennyire árt az alkohol! Hol érdekli ezeket???!!!!
  Intézkedhetne a gyámügy!

 54. Csak nem állom meg… (Van az a mondás, h ostobákkal nem vitatkozom, m lesüllyedek a szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.)
  Őszintén szólva állatira unom már ezt a szadeszlibsi rasszista bullshitet. Én egy európai állampolgár vagyok. Maximálisan liberálisnak vallom magam. Nincs bajom a melegekkel, az ázsiaiakkal, a fogyatékkal élőkkel, ha tudok, bárkinek segítek, akiről úgy vélem, megérdemli. Budapesten gyalogosan/tömegközlekedem, vidéken kerékpározok, a műanyag palackokat pedig külön gyűjtöm, mert kiemelten fontos számomra a környezetvédelem. Én tényleg mindent megteszek, hogy pl. holland vagy dán körülmények között élhessünk.
  Ez nem valósulhat meg Mo.-n mindaddig, amíg valakik egy szalmaszálat sem tesznek keresztbe. És ha állandóan a homokba dugjuk a fejünket, attól a dolgok nem változnak. Én is kipróbáltam a struccpolitikát, de amikor bedugtam a fejem, pont egy adag krokodilszarba ütköztem, ezért inkább szembenézek a tényekkel. Ennek viszont az a következménye, hogy lépten-nyomon lerasszistáznak. Kikérem magamnak! Ahelyett, hogy másokat sértegetnek, inkább cselekedni kellene. Mindenkinek ajánlom a következő videót. Nálam tegnap kicsapta a biztosítékot. (A falon túlra jártak a romák sörözni, és sajnáljam szegény megélhetési bűnözőket – Vuity fiam, ülj le, egyes!)

  http://tv2.hu/naplo/video/fal-romak-es-nem-romak-kozott

  És kedves furanevű, de a Jobbikot vélhetően nem szívlelő honfitársam! Rengeteget kellene még olvasnod, mert érezhető az aluműveltséged. De ami még ennél is sokkal fontosabb lenne, hogy ellátogass roma telepek mellett élő magyar emberekhez (vagy sétálgass este a nyóckerben)és kérdezd meg őket, mi a véleményük. Nem fogsz olyat találni, aki osztaná a nézeteidet. Mert ez a szomorú helyzet. Bizony Spanyolhonban is vannak olyan üdülőközpontok, amik körül kerítés van, és a romák nem mehetnek be, mert meglopták a turistákat.
  Ja és kérlek mondd már meg, hogy hány roma munkatársad van! Mert hacsak nem az OCÖ-nél ténykedsz (az mindent megmagyarázna), akkor biztos vagyok benne, hogy nem sok. Az a baj, hogy te légből kapott adatokra támaszkodsz (majd, ha dobsz mellé egy KSH-s linket is akkor talán oda is figyelünk), itt pedig bizonyítékok vannak sajnos.
  Egy jó tanács a végére: bújj ki a Biblia mögül, mert palira vesznek a politikusok és papok, egyik sem azért van hogy neked jó legyen, elhiheted.

 55. Hjájj!
  Most olvasom a legutóbbi hozzászólását a jobikkikakokkisnak. Az előzőeket visszavonnam, azt hittem, hogy egy végtelenül naiv emberről van szó, akit megetettek.
  De neeeem! Ez az ember akkora satu! Jézus ereje! vagy divatosabban internetnyelven OMFG!
  Visszaszívtam az előző bekezdést. Elnézést!

 56. Amit írtam az elöző üzenetekben,amellet kitartok a személyeskedésben nem veszek részt.Te milyen okos vagy ö milyen művelt mint annak idején gyerekként :)))))) A lényeg a segítség ,probálld ki . ami miatt ez a nő és a többi személy iszik valószinű az elkeseredetség,kilátástalanság,reményvesztett embereket láthatunk és a video pontossan mutatja csak te nem hallod ki belöle. szégyen hogy bemutaták manapság ez a hír ez rossz hír és régebben a rossz hírvivőt lefejezték :))) Figyelj mert többször nem mondom el :A lényeg a segitség nem a fal ÉRTED:)I ne álmodoz Holland és hasoló modellekröl most kell tenni ha te hagynád a romákat meghalni te sem vagy jobb ember mint Hitler.jah neked a bibliáról fogalmadsincs ,ha lenne vagy csak szikrányi megvilágosodást kaptál volna nem írogatnál ennyi baromságot te ostoba :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) szavaiddal élve :))))))))))))

 57. Hát ez elég felháborító dolog. És én ezeket az embereket elítélem. Az állam nagyon rosszul csinálja h ennyi pénzt ad a romák kezébe. 18éves vagyok. testvérem nevelt fel édesanyám halála után. egy dunántúli kis faluban élek. Az önkormányzattól soha egy fillért nem láttam. Viszont él a faluban talán 3 roma család. Gyerekenként 25000 forint támogatást kaptak az önkormányzattól idén. Az egyik család az utcánkban él. Meg van ott az apuka az anyuka meg még egy felnőtt és 4 vagy 5 gyerek nem tudom pontosan. Senki nem dolgozik náluk. Az önkormányzat fizeti a villanyszámlát, vízért meg a közeli kútra járnak. Igazából probléma nincs velük mert el vannak úgy magukban a többi roma családdal. de hol az igazság? Én magyar vagyok. Ja és hozzáteszem hogy nem is vagyok jogosult sem ingyen tankönyvre és nyelvvizsga támogatást sem kaptam. Gimnáziumos vagyok. Idén érettségizem és mellette dolgozom persze csak diákmunkát. Én csak azt nem értem hogy ők miért részesülnek ilyenekben? Családi pótlékból tartják el a családot. Mindig az 5éves kislányt küldik boltba mert őt megsajnálják ha nincs nála elég pénz. És akkor az ember látja ezt a videót. Ne háborodjon fel? vicc…

 58. Érdekes ez a TV2-ős riport. Külön érdemes figyelni, amikor a megoldási javaslatról beszél a megnyilvánulása alapján számomra szimpatikus cigány férfi 7:55-nél. Amit elmond és javasol az meglátásom szerint nagyban egyezik avval, amit például Monokon próbálnak (szociális kártyára adott segély, ami levásárolható), ugyanakkor nálunk ezt is rögtön megtámadták és rögtön rávágják, hogy gyermekként kezeli a segélyre szorulókat és ezért sérti a méltóságukat…

  Érdekes kérdés, hogy lehet-e az itteni videón látott nőt (és az egyéb deviáns életmódot folytatókat) felnőtt egyénként kezeleni.
  Ha IGEN, akkor felelősek önmagukért, a tetteikért és elvárható tőlük, hogy maguktól is tisztességesen viselkedjenek.
  Ha ellenben úgy gondolják még ők maguk is, hogy a megoldáshoz arra van szükség, hogy valaki vezesse őket, hogy ne adjanak a kezükbe pénzt, mert nem képesek beosztani, hogy ne bízzanak rájuk erkölcsi döntéseket (lopni vagy nem lopni) hanem segítsék őket, akkor vegyék tudomásul, hogy nem lehet egyelőre őket felnőtt individuumként kezelni, és mint ilyeneknek szépen szót kell fogadniuk a “nevelőjüknek” vagy más efféle “gyámjuknak”.

 59. Le a jobikkakal:
  Nem mész bele személyeskedésekbe, de a végén barmozol. Hát ez no comment.
  Maradj inkább csendben, bölcsebb maradsz. Aki hagyja a cigányokat meghalni, az mind kishitler? Ez megint hogy??????? ÁÁÁ ez már fáj!

 60. Emma:
  Igen, erre gondoltam én is már. Először a magát Magyarnak valló emberek részesüljenek segélyekben (már aki rászorul, mert azért sokan kaptak fősulin szctámot úgy, hogy közben autóval jártak suliba), utána jöhetnek a különböző kissebségek(bár ebből az lenne, hogy az összes cigó egyből magyarnak vallaná magát nagyhirtelen).
  Valami nagyon el van k*rva, hogy Ferenc testvért idézzem…

 61. Raszkol!

  Pontosan ezen véleményen vagyok én is. Teljesen érthető, hogy nem változtatnak. ezt látták, ezt is adják tovább. nem túl bonyolult dolog, a kis oroszlán is pont úgy fog vadászni, ahogyan az anyja tette.
  Ezek a videók is erre hívják fel a figyelmet. HOgy szembe kell nézni a valósággal, és bizony utat kell nekik mutatni. Ezt nyilván kényszernek érzik majd, de ha a szép szóból nem értenek, muszáj keményebben kezelni a helyzetet.
  Az általad említett szociális kártyás dolog pedig végképp a pofátlanság csúcsa. Úgy gondolom, hogy amíg a másik segít rajtam, nincs jogom követelőzni. Az egyetlen dolog, amit tehetek, hogy szépen megköszönöm, és megkérdezem, hogy én mivel viszonozhatnám esetleg. de persze ez én vagyok. Meg kell nekik tanítani a társadalmi együttélés alapvető szabályait, ennyi.
  Valaki amúgy megmagyarázhatná, hogy miért nem tudnak ezek gondozni egy gyümölcsfát a ház előtt? Inkább elgyalogol a halál ….ára, és a másikét lopja… ???
  Nagyanyám felnevelt 3 gyereket, a nap minden szakában volt meleg étel az asztalon, közbe több száz állatról gondoskodott, és még a tanya körüli kertet is rendben tartotta. Ennek csak a töredékét ezek miért nem tudják megcsinálni, hiszen ha kérnek, kapnak ültetni való burgonyát pl, de néhány napos csirke sem túl nagy összeg. Miért kell nekem gondoskodnom róla? ha látnám, hogy próbálkozik, akkor örömmel segítenék, de így?! Egyetlen cigány putriban sem láttam növényeket vagy veteményest a ház körül, a gyerekek koszosak. (vizet lehet hozni a kútról, a tisztálkodás igazán nem pénz kérdése) Akkor miről beszélünk?
  Szeretném, ha valaki megválaszolná a kérdéseimet, mert utálok ilyen mocskos rasszistaként élni!

 62. Üdvözlök mindenkit!

  Ez a riport akár készülhetett volna Szombathelyen is vagy bárhol az országban.
  Nagyon jellemző kis hazánkra ez az állapot, sajnos vannak ilyen emberek és nem csak a cigányok
  között. Igazából nem tudom mit akart a riporter ezzel elérni és talán felesleges is volt szóba állni a hölggyel. Talán meg lehetett volna kérdezni miért ivott és esetleg miért vállalt gyereket valamint miért kellett kiabálni-vádaskodni. Esetleg volt/van-e munkahelye milyen iskolái vannak, vagy ha nincs akkor próbáljon elmenni gyes után dolgozni-tanulni. Egyáltalán miért nem sikerült beilleszkednie a társadalomba, hogy alakult így az élete. Szóval téma lenne bőven, de ha rákérdezünk ezekre a dolgokra akkor valószínű raszzisták vagyunk és lenézzük a cigányságot. Amíg kisebbségben lesznek addig mindig is gond lesz velük, ha többségben lesznek abba jobb nem is bele gondolni.
  Jönnek itt a szociológusok, társadalomkutatók, hogy nem sikerül beilleszkedniük. Egyáltalán nem is akarnak, pedig példát vehetnének attól a kb 5%-tól akinek sikerült. Adjunk nekik házat – lelakják, eladják, adjunk földet – nem művelik, adjunk állatokat – felélik aztán semmi. Hegedűt meg mégsem adhahtunk mindenkinek. Tanulási lehetőségük adott – nem élnek vele. Az utca és az otthon neveli őket. Kényszer hatására itt nem fog történni semmi ahogy eddig sem és ennek érvényesítésére törvényeket kell hozni.

 63. Kedves véleményező!

  Ha már így rákérdezett, Nagy Gábor. És csöppet sem liberális, sokkalta konzervatív, demokrata (ez tán nem fejtem ki, mert némi wikipédiázás után Ön is képbe kerül mit is takar ez).
  Valóban a témában nem a jobbikkal leszámolni a legfontosabb. A Jobbik addig erős, és addig bír tömegekkel, amíg van ekkora szegénység, van kiábrándultság, s amig a normális emberek fel nem fedezik, hogy saját felelősségük, hogy erős társadalmat építsenek, és IGEN a véglényeknek is helyet biztosítsanak.

  Ami meg a rasszizmust illeti. Véleményező, maga csupán annyira rasszista mint a jobbik. A Jobbik meg csak addig az, amig ebből van előnye, aztán elég lesz neki a vidék, ha lesznek végre magyar gazdaságok. Legalábbis remélem. (Amúgy mi bánatnak foglakoznak idegen országok belügyeivel, amikor a hazai viszonyokra is néha “ködharapásos” megoldásaik vannak. Komolyan nem értem, ha nemzeti pártról van szó, minek kell Morvainak, Vonának palesztin, meg izraeli belügyekről magyarázni?)

  Raskolnak bőven igaza van a tudományos szempontrendszer szerint, de ebből még nem lehet társadalmat építeni, sőt Ewa csalódottságát és folytott dühét sem fogja lecsillapítani. (Kedves Ewa, cSsk halkan jegyzem meg, hogy a magyaroszági cigányság kérdésével először és utoljára 1980 és 89 között volt hajlandó foglakozni a hatalom. Akkor sem igazán jól, mivel azt a rendszert tette tönkre, ami sajátja volt a romáknak. És önkormányzatot biztosított nekik, amivel nem is tudnakmit kezdeni, csak felesleges pénzkidobás, és nem is élvezi előnyét senki. Amúgy a magyar cigányság munkadefiniciója, az roma aki annak vallja magát.)
  Különben a cigányoknak 15-19. században semmi joguk nem volt, földet nem kaphattak, csakúgy mint a zsidók, mivel ezekről királyi bullák és nádorispáni rendelkezések szóltak, a 20. sz. hajnalán a városiasodó és megkésve felzárkozó polgárság telepekbe – ma gettóknak mondjuk – zsugorítja őket, sokan ezért kis néptelen falvakba menekülnek, betyárnak álltak, na nem Rózsa Sándoroknak, és aztán a 60-as években olyan szép tervek születnek, mint a hortobágyi, meg hansági cigánytelepek, amit az öt éves tervek miatt inkább a frissen épülő panelek világába számüznek, hogy feltöltsék a feleslegesen épült lakótelepeket, és a főleg szakmunkásoknak folgalkoztatott romáknak így biztosítsák az asszimilációt, ezért is van olyan sok roma az ország volt nehézipart “felvirágoztató” keleti részében. A szocialista világnézet változásával, és bizonyos Glatz Ferenc kutatómunkájának köszönhaten a 80-as években elindul a városok, főleg a belvárosok “feltöltése” mondván itt másként fognak alkalmazkodni. És most itt tartunk, hogy a szociális bérlakások lakói – mint ez a nő is valószínüleg, legalább is a házak és a környék némi ismerete miatt gondolom, szétordítják a belvárost.

  Sajnos egyetlen párt, politikai, vagy civil mozgalomnak halvány elképzelése,sincs, hogy mit kéne kezdeni ezzel.

  Például, mivel vallom, hogy az ilyen szenvedélybetegekek menthetetlenek, a gyerekeik viszont nem. Ha szocializáció, akkor a másodlagos, de sokaknak elsődleges az iskola, ahol rengeteg a probléma. Szóval erős társadalom kell, ahol az egyén csak addig dönt egészségéről és biztonságáról szabadon amíg nem veszélyezteti másokét, és így a társadalom egészét.
  Magyarán, ha hülyeséget látunk, és egyezményesen egyet tudunk érteni abban, hogy az roszz, igen is szoljuk meg, szoljunk rá a hülyére.
  Az iskolai rendszerben a tanár lehessen már szigorú, és tekintélyelvű. Ez az ostobaság, hogy majd apa/anya bejön és megveri a tanárnőt egyszerűen oda vezet, hogy a gyerek felnőttként is ezt teszi másokkal, esetlek a gyerekemmel, amit nagyon nem szeretnék. (remélem, T. véleményező, figyeli, hogy ebben nincs “libsi” dolog, és nem csak egyszerű bámészkodó Humor Heroldként lehet gondolkozni.)

  Amúgy szerintem a kisebbségi önkormányzatokat és az 1500 főnél kissebb települések testületét és bizonyos önkormányzati funkcióit megszüntetni és korlátozni kell (Nem kell nyelvtörvény, persze, mindenki azt a nyelvet beszélje amit akar, de minek önkormányzat?). Nem kell 3200 polgármester, pláne nem jegyző, ill. képviselőtestület.
  A megyei rendszerek nyugdíjas és a városvezetéshez amatőrök rendszerévé vált. Feleslegesen tart el pl. Vas megye egy 2-3000 fős apparátust; és pazarló a 386 országgyűlési képviselői, 1500-2000 államtitkári, képvileőnként 2 fős személyzeti létszám is. És a majd 100000 főnyi FEB-tagságok, ami a korrupció melegágya és a politikai protekcinalista rendzser hübérállásai. Talán így nem az lenne a célja sok emberkének, hogy tehetségtelen jogi, mérnöki, pénzügyes múlttal, valamilyen állami rendszerbe elhelyezkedjen és boldogan nézze, ahogy a többiek küzdenek.

  Hol van teljesítmányarányos bérezés az állami szférában?

 64. Tisztelt Gábor!

  az utolsó hozzászólása igen összeszedettre sikeredett, és hajlandó vagyok ilyen megnyilvánulásokra nem “Humor Heroldként” reagálni, ugyanis szeretek tájékozott, művelt emberekkel érdemi eszmecserét folytatni. (Azonban kérem, hogy a wikipédiát hanyagolja, mert bizonytalan információforrás. lehetséges, hogy maradi vagyok, de én még mindig a könyvekben bízok.) ami a liberalizmust illeti szerintem ez a szó alapvetően nem egy konkrét politikai irányvonalat jelent, hanem inkább valamiféle életvezetési fogalom.
  Gyanítom, hogy Ön munkájából kifolyólag közelebbről ismerheti a szociológia tudományát, és többé-kevésbé még olvas is a sorok közt. (Már ha azok szóra érdemesek, mert sajnos a szociológusaink manapság ritkán látják jól a tényleges valóságot, inkább csak elméleti szakemberek, de annak sem túl jók.)
  az állami és önkormányzati apparátus valóban aránytalanul nagy, ez is megérne egy fórumot. (Mondjuk a jogi, mérnöki pénzügyes embereket nem tudom, honnan szedte, mert pont ezen területen dolgozók azok az emberek, akik anélkül is átlagon felüli színvonal élnek, hogy eladnák a lelküket.)
  A véleményével jórészt egyetértek, és kíváncsi lennék, hogy Ön például milyen megoldást javasolna a magyar cigányság integrálására.

  Üdvözlettel

 65. Kedves Véleményező!

  Hálás vagyok, hogy érdeklődik. A szakmám inkább érintőlegesen, a tanulmányaim, a tapasztalataim és a politikai érdeklődésem már inkább rávezettek bizonyos ismeretek megszerzéséhez.

  A cigányság véleményközpontok (most úgy mondanánk “megmondóemberek”, ami abból fakad, hogy erős az apaközpontú családmodell – jellemzően, ha a férfi nem tud a munkájával teljesíteni, a közösség felé, gyerekgyártásba kezd, hogy bizonyos erőfölénybe legyen a közösségen belül – ez nem csak a cigányságra érvényes, sokklata inkább archaikus törzsi motívum, de ez jellemez ma sok közösséget) szerint csoportosul, és nem is annyira homogén mint hinnénk.
  A fenti – korábbi – kis összegzésből azért rengeteg dolog ki is maradt, amit nem tudom, hogy történelmükként élik-e meg a romák, vagy egyáltalán tudank-e róla? Mindenesetre, az a fajta szubkultúra, amit ma romáknak tulajdonítanak, az a romungrokra (magyar cigány) jellemző leginkább, azokra, akiknek nincs igazán kötődése a cigányság tölténelméhez, vagy törvényeihez, csak keveredtek oláh vagy más törzsekkel. A videóban szereplő nő ugyan cigánynak vallja magát, de ettől még nem biztos, hogy a roma társadalom annak fogadja-e el.

  Szóval az integrációra és az asszimilációra is volt példa történelmünkben. (Volt olyan évszázad, mikor a roma gyerekeket elvették a szüleiktől, napszámosokhoz, szolgacsaládokhoz kerültek, így lettek lócsiszárok, kocsisok, cselédek ill. olyan munkák végzői, amik már nem a vándorló, nomád élet része.)

  Jelen helyzetben, mindenképp iránynak jó a szociális ellátás valamely munkához köthetősége, közérdekké tevése. Némely, vagy tán minden szociológus megalázónak tartja ezt. És itt nemcsak a roma, hanem egy nem-felnőtt közösségről (munkakerülőkről, mélyszegségben élőkről) van szó, oly értelemben, hogy nem minden tekintetben fogadnak el alapvető, egyetemleges emeberi normákat. Véleményen szerint nem emancipált, és körülémnyeit tekintve – mind a higénés, mind a műveltségbelit – elmaradott. A roma származúaknál sem a legjobb az alapítványi felkészítés ld. elmúlt év sikkasztási botrányai.

  Továbbra is az iskolai fekészítést – ezért is veszélyes a rossz pedagógus, de mégrosszabb a pedagógusok megítélésének lerombolása -, a környező, erős közösségi mintát látom hosszútávú megoldásnak. Sajnos nem lesz könnyű menet. Hosszú évtizedekre lesz szükség, nem lehet megcsinálni varázsütésre. Azaz, azt kell a társdalomnak eldönteni mik az alapvető követelménye a társadamának tagjaitól. Régen a vallás, a napi templomi, közkösségi, munkhelyi, és sajnos a Kádár-korszak napi puha rutinja arra késztetett mindenkit, hogy bizonyos rendszerek szerint éljen. Ma – és ez olyan mint a végefelé haladó római birodalom – több párt – több társadalmi hit uralkkodik, ami káros egy 10 milliós országnak. (Pl. Az ország szavazó lakossága akkora, mint New York-é +/- 1 millió, de nem annyi pénzből készül mégsem a kampány mint ott egy polgármesteri kampány, és nem is annyi döntéshozó vezeti az ország – ezt csak azért írom mert most mindenki Obama lázban ég.)

  Összefoglalva, és előrebocsátva, nem hordom a bölcsk kövét a zsebemben, az iskola és a pedagógusok felkészítése, becsülete, egy konkrét nemzeti “etika” “erkölcs” felállítása, megismertetése, és erős, példamutató társadalom, nem kirekesztő – nyilván. Tudom így elég egyszerű ,vagy talán naiv ebben hinni, de jobb és becsületesebb módot gyenlőre nem látok.

 66. Egyvalami biztos, ez a változás a mai hagyományos állami iskolákban, ahol 30 fős osztályok vannak, nem fog megvalósulni.
  Az oktatási rendszer az alapvetően nem deviáns közegből jövő gyermekekkel is alig bír már. A fiatalokban alig van motiváció és az iskolában eltöltött évek számával arányosan egyre kevésbé szívesen járnak oda (Veczkó József: Gyermekek, tanárok, iskolák). Ráadásul, ami ritka nagy probléma, hogy az oktatási rendszer nem élet, hanem vizsgacentrikus. Természetesen van sok jó és érdekes tárgy pl.: etika, ember- és társadalomismeret; média stb. melyek például nagyban hozzájárulhatnának ahhoz, hogy a gyermekek értelmes kreatív emberekké váljanak, de ezeket többnyire kasztrálja az a tény, hogy a többi tárgy óriási tananyaga miatt az érettségire készülőknek másra alig marad erejük és lelkesedésük. (Reméljük, hogy e téren a projekt érettségi előrelépést hoz.) Márpedig a többi órán, ahol lóverseny módjára kell falni a tananyagot aligha van idő beszélgetni, a diákoknak is megnyilvánulni, fejleszteni kommunikációs és társas készségeiket. Márpedig pont ezeknek a TERVSZERŰ fejlesztésére lenne szükség, mert bár jó dolog ha például, a gyermek tudja a másodfokú egyenlet megoldóképletét, de ennél sokkal súlyosabb probléma ha nem tanul meg konfliktust kezelni, ha nem tanul meg érvelni és a gondolatait formába önteni, ha nem tanul semmit az emberi kapcsolatokról és a társadalomról. Mindezt pedig nem úgy kell megtanulni, hogy valaki lediktálja, hanem folymatosa interaktív munkával MEGÉLNI és megtapasztalni pl.: szituációsjátékok, viták stb. keretében.
  E tekintetben úgy látom, hogy elméleti szinten az oktatás jó irányba mutat, de rengeteg az alkalmatlan pedagógus, akik kiégettek, megfáradtak (sokszor érthető módon) az oda kerülő fiatalok pedig legtöbbször betagozódnak a rendszerbe. (Ezt némi tapasztalatból mondom.)

  A másik fő probléma, hogy ha a családi “kultúra”, ami ez esetben deviáns, akkor nagyon nehéz kezelni a helyzetet, hiszen, ha a gyermek érzelmileg kötődik a szüleihez, akkor sérteni fogja az ő otthoni kultúrájának a lekicsinylése stb.

  Mivel mindezek kezelésére a mai iskolák alkalmatlanok ezért úgy vélem, hogy akár bentlakásos (de nagyon családias és otthonos!!!!!!) iskolákban, akár hosszú napközi foglalkozásokon (ahol szintén intenzív kiscsoportos játékos tanulás folyik!!!!), vagy gyakori táborok keretein belül (megint csak hangsúlyoznom kell, hogy olyan táborról van szó ahol minőségi időtöltés van a tanárokkal!!!)lehetne ezeket esetleges sikerrel kezelni.

  Szándékosan nem beszéltem cigányságról, itt deviáns vagy/és fokozottan nyomorgó családokról van szó.

  A cigány kultúra nagyon problematikus (van-e/nincs-e ténylegesen) ezért erről nem beszélnék. Akit érdekel a dolog, annak ajánlom figyelmébe Romano Rácz Sándor: Cigánysor. A “tudományos” megállapításait olvassák kritikus szemmel (hiszen nincs egységes cigány kultúra, ő mégis általánosít), de az önéletrajz maga is érdekes és tanulságos.

 67. le a jobbikkall!!!!!
  Te rettentő idealista vagy:) Ébresztő:) Ez a föld nevű bolygó. Közhelyekkel meg ideákkal nem lehet ilyen problémára reagálni.

 68. Eszt a problémát nem mi fogjuk megoldani okoska:))A nagy magyarok nem tudják fiam mert mindenkit a lóvé pörget fel és elfelejti hogy 40%magyarországnak éhezik :(((

 69. Hajh Hajh “le a jobbikkall”, már megint ezek a számadatok. Volt már itt 60% italozó és családjának ártó magyar, most meg ez a 40% éhező magyar… tudnám ezeket honnan veszed.
  Nem bántani akarlak, de azt hiszem azok az emberek a legveszélyesebbek, akik efféle számokkal dobálóznak, mert sajnos a számok elbűvölik a népet és roppant hitelesen hatnak. A politikai vitákban is gyakran bűvészkednek velük, és bizony ha kellő lendülettel mondják az ember gondolkodás nélkül elhiszi, pláne, ha nem áll módjában egykönnyen ellenőrizni a helyességüket.
  Summa summárum: vagy hivatkozz forrásokra ez ügyben, vagy ne dezinformálj másokat, kérlek!

 70. Kedves Raszkol!

  Romano Rácz valóban általánosít, viszont van egy nagyon is jó indoka, amit könyvében nem de interjúiban azért hangoztat. Hogy bármennyire is nyelvileg, származásilag 3 biztosan megkülönböztethető cigányság létezik itthon, mégis a társadalom nagyobb része és a média is 1 cigányságnak veszi őket, s bármennyire is lenéz egy oláh egy romungrot, a társadalmonak mindegy.
  (de bármely kisebbséget is ld. horvátok és bunyevácok, szlovákok és tirpákok stb.)

  Már nincs – illetve jellemzően, a szegényebb, vagy elit helynek vélt iskolákban jellemző a felduzzasztott osztály. Ugye különböző okok miatt – ez is elég visszás.
  Egyébbként igaz, vagy legalább is egy jó irányba fejlődő társadalomban ezek az oktatási célok jók volnának, de jelenleg – finam szólva – talajt vesztett társadalmunk van. Valamikor a 90-es évek közepén volt egy hasonló diskurzus a pedagógus szakma tekintélyből táplálkozó becsületéről és a megengedő, jutalmazó nevelés összeegyeztethetősgéről, aztán végülis többszörösen elkaszált NAT teljesen kilátástalanná tette a pedagógustársadalmat. Nyilván a sokszor emlegetett erősődő agresszió ,amit otthonról hoznak a gyerekek, a kilátástalan helyzetű, enervált tanárokon csapódik. Nem azt mondom, hogy féljenek a gyerekek a tanáraiktól, de tény, hogy kiveszett az az alapvető magartatásforma a diákokból, hogy alavetően a tudásáért tiszteljék a tanárukat. És akkor fordítva, a tanárokból kiveszett az elkötelezettség, hogy tudásukkal lenyűgözzék a diákokat. CSúnyán fogalmazva, nem jó a tananyag marketingje. Nem érzi egyik oldal sem, amit sokat hallottam gyerekkromban, hogy “a tudás hatalom, és csak azt nem vehetik el tőlem”. Ugye ezek mind értékrendbeli változások.

  Talán egyetértünk abban, hogy egészséges társadalmat, egészségesen felépülő családok, és helyes értékrendű emberek alkothatnak (elég itt talán annyi szubjektív vélemény, hogy a gyerek felelősség, és talán ha már megszületett, akkor a legjobb tudásunk, és legkevesebb önzésünk mellett neveljük – viszont, hogy így éljünk, előbb be kell látni, hogy mi a felelősség – nyilván a vidóban szereplő nő nem tart itt.)

  Kedves ternyákpeti! A linkelt képeknél sok másik mellett van egy bejegyzés – komment:
  ” A Romanian said,
  July 20, 2007 @ 6:31 pm
  Not all Romanians are gypsies, in fact, the Gypsy community is tiny, in fact its smaller than the Spanish Gypsies or the Hungarian Gypsies, only that our Gypsies are smarter, richer (obviously), more talented and are currently the scare of the whole Europe. I’m proud of them and I’m sorry I’m not a gypsy, even though I’m a Romanian. Mishto! ” – [‘Nem minden román cigány, sőt a cigány kisebbség kicsi, kisebb mint a spanyol cigányság vagy a magyar cigányáság, csupán a mi cigányaink okosabbak, gazdagabbak (nyílván), tehetségesebbek, és jelenleg ettől fél egész Európa. Büszke vagyok rájuk, s bocs, de nem vagyok cigány, ugyanakkor román vagyok. /király? kúl? – amúgy/ hűvös!’] 🙂

  Egyébként – leajobbikkal – lehet hogy “Eszt a problémát nem mi fogjuk megoldani okoska:))” itt a Misi blogján – de MI magyarok, emberek, családapák, anyák, kell hogy megoldjuk, ha végre elhisszük, hogy nem a pártoknak, meg kiskutyafüléknek kell ezt megoldani.

 71. Üdvöletem az Uraknak és Hölgyeknek!
  Lenne 5 kérdésem :

  1. Ki az az állat aki egy ilyen dögöt felcsinál?
  2. Mér mondja hogy egyedül él, mikor a végén fenyegeti a riportert hogy mindjárt jön haza az ura?
  3. Ha annyira sajnálja meg félti a gyerekét akkor miért van bebaszva terhes létére?
  4. Nem tudom észrevettétek e a lábán a zsír új (annak tűnik legalábbis) fehér Nike cipőt?
  5. Mi a f@szomból futja piára meg ilyen cipőre?

  Egyenlőre ennyi lenne.

  Személy szerint amit hiányoltam egy 38-ast a fejéből!!

 72. Sziasztok! Kedves Emilia és Kabafi Adrienn! Laktatok ti olyan helyen ahol cigányok laknak? Én igen! Terhesen mertem nekik szólni, hajnal 3-kor , hogy hagyják abba a zajongást, mert dolgoznom kell menni+ babát várok és pihenni szeretnék, a válaszuk az volt ,” hogy ne dumáljak mert még hasba is szúrnak hogy pusztuljon a paraszt kölke”. Szerencsére elköltöztünk, de senkinek nem kivánom ezeket a hónapokat! A másik fele: szocializálni sem lehet őket. Adva van , hogy tanulhatnak :NEM tanulnak. Én gyerek mellett csinálom a főiskolát, mert most jutottunk el odáig, hogy finanszirozni is tudjuk, ők ehhez is kérhetnek és kapnak segélyt! Dolgozni nem akarnak, minek, hiszen itt a sok hüle magyar akik eltartják őket! De a lakásodba betörnek, az utcán kirabolnak, éjszaka aludni nem tudsz tőlük, mert ők buliznak. Ha megkérdezed a közmunkást , hogy ugyan már miért nem mész el egy esti gimibe , a válasza az , hogy minek , kapok segélyt és max 1-2 hónapot kell dolgoznom előtte, azt is hogyan :(( . Nálunk ők a közmunkások: nyáron a Duna parton a halasnál munkaidőben isszák a sört, a felest, csak akkor állnak fel dolgozgatni egy picit mikor jön a fönőkük (láttam, mert gyesen a halas melletti játszóra jártunk a gyerkőccel). Télen tessék-lássék ellapátolják a havat az önkormányzat előtt (de csak ott). És ezért pénzt kapnak. De nekik tellik a legújabb Retro jeans farmerre , nike cípőre. Miből? És ez mind a mi településünkön. Azt sem felejtem el soha, mikor kb 2 éve télen jöttek ki cigány gyerekek az önkormányzattól nagy szatyrokkal amikben játékok voltak. Ajándékokat kaptak a rászoruló gyerekek az önkormányzattól. Ahogy kijöttek az épületből szépen beültek egy újnak látszódó Daewoo-ba. De ők voltak a rászoruló roma gyerekek (és nem roma gyerek nem volt köztük). Felháborító! Ja és nem mellékes , ha az én gyerekem beteg, akkor nem vihetem be (amugy sem vinném be), az oviba, de az ő gyerekeik taknyosan, köhögösen, tetvesen is mehetnek az oviba , mert nekik az jár, nekik szabad és nem szólnak nekik.
  A videoról meg csak annyit, hogy nagy szégyen ha egy nő ilyen! A védőnő és az orvos meg elgondolkodhatna egy kicsit, hogy hogy végzik a munkájukat!Mást nem írnék róla, mert kitiltanának innen!

 73. Megint a neki miből ? honnan ? Nekem miért nincs unalmas.Jah és meg mondod hova menjenek dolgozni mikor a munka helyek szünnek meg sorra rekodokat dönt a munka nélküliség Hmmmmm na ?Na meg az a nagy segély mennyi is az összesen 40ooo -ft kb nem tudom pontosan .aszt nem igen lehet sajnálni Austriában ez 600e 150000-ft TE MÉG A JÁTSZOTÉREN IS AZZAL VAGY ELFOGLALVA HOGY KI MIT HOGYAN ?CSINÁL TIPIKUS MAGYAR MENTALITI más szarával foglalkozni pedig az enyém is nyakig ér :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) na ez az a hozzá állás amin az egész országnak sürgősen változtatni kell . Megfelelő reformokat oktatási rendszert munka lehetőségeket teremteni megfelelő szakemberekkel nem Magyar tolvajokkal ÉRTED???:))))))))

 74. “HELLO,HELLO!!! A videoról csak annyit ,hogy én sem támogatom az e fajta viselkedést.Viszont ha egy ilyen problémával állok szembe meg vizsgálom a gyökerét!!! Úgyan is az alkohol ,drog és sok más függöségnek az oka az ELVETETTSÉG.A bizonyos nö a videon 100%-ék hogy állami gondozásban nöt fel se apja se anyja ,az elsö férfi aki biztonságott nyújt neki megkapja .Mikövetkezik a gyerek ö már meg fogadja magának ,hogy nem fogja a gyerekét intézetbe adni.Mivel tudja milyen rossz is volt ott neki. DE a gyivibe nem tanult rendessen alulképzett ,elsö pénzforrása a támogatás férje veri és elkezd jönni a rombolás.” idézet a Leajobbikkall- tól.
  Na akkor most mesélek neked! Én is intézetben nőttem fel, nem vagyok roma , csak árva! Főiskolára járok, tanulok, közben nevelem a párommal a kislányomat és mellette dolgozom. A csoportunkból (voltunk 30-an), csak 3-4-en nem diplomásak , a többiek igen. És engem kiraktak 18 évesen Magyarország állítólag legjobb intézetéből ugy hogy annyit mondtak “hogy van egy heted, hogy eltakarodj” (szószerint ezt mondták). És nem az utcára mentem, hanem dolgozni , tanulni, megélni, RENDESEN. Van utógondozás az intézetekben, nekem nem segítettek semmiben. Amim van, elértem azt mind tisztességes úton tettem. Volt , hogy 3 helyen dolgoztam egyszerre, mert jutni szerettem volna valamire és ahhoz bizony keményen dolgoznom kellett. De most van lakásom, gyerekem és egy párom aki szintén értünk dolgozik 2 helyen is. Nem szabad általánosítani, hogy ha valaki állami gondozott akkor az mind ilyen életet él.
  Nekem is van olyan roma ismerősőm aki dolgozik, egyetemre járt, de sajna belölük van nagyon kevés. A cigányok többsége családból hozza az ilyen viselkedést! A szocializáció maradt ki az életükből.

 75. Kedves Gábor!

  Természetesen egyetértünk, hogy egészséges család az egészséges társadalom letéteményese. És ehhez hozzátenném az egészséges iskolát is, ami jelenleg nem az.
  A tanárok jórésze azonnal hevesen tiltakozik ha valaki meg akarja nézni az óráját, vagy csak előzetes egyeztetés után meri ezt vállalni. Eszükbe sem jut sokaknak más tanárokkal megbeszélni pedagógiai problémákat, hova tovább netán önként behívni egy kollégát az órára és kikérni a véleményét… E tekintetben a jó oktatásirendszerű országok erősen különböznek. Abban is biztosak lehetünk, hogy azok a tanárok, akik sipákolnak az ellenőrzéstől bizony sok esetben éppen azért teszik ezt mert ők maguk is esetlegesen tisztában vannak saját hiányosságaikkal, alkalmatlanságukkal. A jó tanár nem sipákol, mert nincs mitől tartania.

  Ami a tudás hatalom stb. dologra vonatkozik: döntő változás e tekintetben egyfelől a tudásrobbanás, másfelől a tudás hozzáférhetősége. Természetesen lenyűgöző lehet egy-egy tanár felkészültsége, de a polihisztorság egyre lehetetlenebb a mai világban, ugyanakkor a tudás egy jórésze már az interneten is hozzáférhető, ezért sok esetben egy-egy témában a diák bizony felkészültebb lehet a tanárnál. Ezek együttesen kérdésesség teszik, hogy elég-e a jó tanársághoz a nagy tudás. Úgy vélem nem, márcsak azért sem mert ezen tudás jórésze alkalmazhatatlannak és hasztalannak tűnik a gyermekek számára egy olyan korban amikor kő keményen kell küzdeni egy-egy állásért és pozícióért. Az iskolás tudás jórésze sajnos maximum a Legyen ön is milliomosban való részvételt segíti elő. Én magam is hajlamos voltam latin/görög kifejezéseket használni meg dobálni a neveket, de be kellett látnom, hogy sok esetben ez nem célravezető és inkább csak azt szolgálja, hogy magamat fényezzem és okos ember képében tetszelegjek a diákok előtt magamnak. Ehelyett sokkal hasznosabbnak találom azt, amikor amit csak lehet azt velük mondatok el, dolgoztatok fel. Készítsenek mini kutatást, önállóan számoljanak be a társaiknak egy-egy rövidebb tudományos/filozófiai műből, és ehhez jön hozzá a frontális rész, amikor is kiegészítem az elhangzottakat, minél több aktualizáló párhuzammal és utalva arra, hogy az adott kérdések miért bírhatnak relevanciával számukra.

  Nagyjából megegyezik a véleményünk. Inkább a miként részleteiben látunk ezt-azt másként.

  Romano Ráczot még nem állom meg 🙂 Teljesen igaz amit mondasz, csakhogy nem olyan általánosításokra gondolok amit a társadalom állapít meg, hanem olyanokra, amit ő állat “a cigányságról”. Pl.: A cigány nyelvben a múlt és a jövő idő nem volt jelen (Cigánysor 43-45. o.) VAGY A cigányoknál ilyen és ilyen tabuk meghatározóak (Uo. 82. o.) stb. Ezek kulturantropológiai igényű állításoknak tűnnek tőle, mégsem konkretizálja mikor hol és kikre vonatkoznak.

 76. Kedves leajobbikkal!

  Nem román – székely 🙂 De sajnos az is csak annyira mint a nevelőapám volt. 🙂 Nem kell tudni a nyelvet, ha a neten – és itt már Raszkolnak is igazat adok, – ott a Google.

  Kedves Raszkol!

  Nos atudás hatalom, olyan irányba is megyarázható, hogy rudunk forrásokról, amiről a net, vagy könyvtár is alig, illetve a polihisztoságon kívül, a tudással és főleg a szakmai tudással is jól tudnak-e gazdálkodni a pedagógusok. Ha jól sejtem felsőoktatásba veszel részt – jobb ez a tegeződés – és nyilván másfajta tudásra és másfajta ismeretmegosztási stratégiákra van szükség.

  Az általános iskolában viszont, ha nem fejlődik ki megfelelően az információ – és nyilván a hasznos, és szükséges információra gonodolok, ami befolyásoló, – iránti “éhség”, vagy orientáció, akkor sajnos ez már közép és pláne a felsőoktatásban már egy rosszul rögzült szokássá lesz, amit nem lehet befolyásolni nagyon. (Sokszor láttam tréningeken ezt, mikor egyszerű feladatokhoz alapismeretek hiányoztak, a mélyére nézve a problémának az általános iskolában jukadtunk ki).

  És mitől is, miért is szakadár Raszkol?

 77. egy fillért se az ilyennek… ezért fizetem az adót, hogy a ingyenélők este részegen kisgyerekkel parédézzanak… mi lesz ebből a kisgyerekből????? nem csoda, hogy itt tart ez az ország… ilyent megengedni???? hallatlan… ilyenkor hol a gyámhtóság????

 78. Középiskolában van (minimális) tanári tapasztalatom, felsőoktatásban csak mint hallgató.

  Amúgy egyetértek a dologgal, valóban az alapokon múlik minden. Kérdés már csak az, hogy az éhség mivel tartható fenn és használható fel jól. E tekintetben vélem én, hogy a pusztán előadásokra és a közös/egyéni munkát munkafüzeti feladatmegoldásra korlátozó módszer nem elégséges. Felső évfolyamokban sem (márpedig ezek dominálnak még mindig, amennyire én látom).

  A szakadárság vagy nevezzünk inkább elszakadottságnak nem valami konkrétumra vonatkozik, inkább valamiféle alapvető lét-élménynek mondanám. Értem ez alatt a személyiség szakadozottságát… valami “kicsit minden, de leginkább talán semmi” állapotot. Ennél szabatosabb megfogalmazásra nem törekedhetek.

  Na de ez már nagyon OFF-topic 🙂

 79. Igaz hogy egy magyar pár meggondolja 1 gyerek vállalását is, de Ők annyi segélyt kapnak 5 gyerek után, hogy nem éri meg dolgozni, akkor hol a hiba? Mi tartjuk el őket, és szó szerint eltartjuk, hisz annyi pénz kapnak mint aki a 8 órát tisztességesen végigdolgozza! Más országokba miért kezelik jobban a kisebbség helyzetét? Komolyan elszomorító mi folyik ebben az országban! Persze hogy terhes, Ő ezzel keresi a pénzt!
  Csak újabb és újabb munkaügyi központokat tudunk létrehozni, plazma tv-vel, és 100milliós beruházásokkal, de értelme az semmi!

  Itt az idő!!!!!!!!!

  Dávid

 80. MIlyen idő? :)))))))))))) te iqharcos :)))))))))))))) 12000-ft egy gyerek után a családipotlék 5×12=60ezer-ft+a segély kb 120e-ft na abból hű de felehet nevelni öt gyereket ruháztatni etetni óvóda iskola stb .Gondolkozzzz mielött hülyének zézeted magad fiam :))))))))))))))

 81. le a jobbikkall:
  Márpedig bizony van aki a 8 órás munkájáért kapi ennyi fizetést (vagy még ennyit sem) és kénytelen megélni belőle.
  Fel lehet-e ennyiből nevelni 5 gyereket?! Jó kérdés. Aki tisztességesen megteszi annak minden elismerésem. Azonban épp arról, van szó, hogy a segélyből élők esetlegesen nem tisztességesen nevelik fel a gyerekeiket, ugyanakkor felelőtlenül továbbiakat szülnek (lásd videó).

 82. Én télleg pártatlan vagyok a cigánykérdésbe. Vagy nem is tudom, mikor ilyen videókat nézek mindig kicsit elhúzódom jobbra. Ne értsenek félre nem támagatom az emberek leölését mert bármien meggondolatlan és buta, 1 nem ő tehet róla 2 az ilyeneket nem megölni kell csak megmenteni önmaguktól és a társadalomtól. És nem is tudom de a 18 éven aluli magyarokállampolgárok 51%-a cigány származású. Erre én tudnék több megoldást is pl. a születésszabályozást mert annak semmi értelme, hogy egy romaasszony csak azért szül 12 gyereket h több legyen a segély, csak arra nem gondol, hogy több gyerekre többet is kell fizetni. Ne ennek semmi értelme. Nem fogok ilyeneket írni hogy pusztuljon az összes de megfontolandó…. Nem érzem hogy szükséges őket leölni de minimum a születésszabályozás vagy akkor különítsék el őket… vagy nem tudom a cigánykérdést valószínüleg nem én fogom megoldani.

 83. Az a furcsa, hogy nem értem mit pattog… most kapott az államtól egy lakást basszus… mit hisztizik itt? Szegény idős néni rendesen kikelt magából… már a szomszéd aki kinézett az ablakon…

 84. a másik, hogy ha ő gecizhet, meg szemetezhet… Akkor mi miért nem mondhatjuk, hogy mocskos cigány? nekem normális nézeteim vannak a cigányokkal kapcsolatban… nem általánosítok… De az tény, hogy a 99%uk szánalmas MOCSKOS cigány… Aki rabol, csal, ocsmányul beszél, büdös, putriban él, kötözködik a normális emberekkel, lehúzza az államot… Miért nem lehet itt is azt csinálni mint Kanadában, hogy kirakjuk a cigányokat? Semmi bajunk velük, de éljenek ott ahol a helyük van… Mi magyarok vagyunk Ők cigányok… Én tényleg toleráns vagyok… És ahogy eddig tettem ezután is minden embert a viselkedéséről ítélek meg… De rájuk az ember már ösztönszerűen úgy tekint mint “ellenségre”…

 85. Azt tudom mondani hogy nem megrendezett es ez biztos. A neni aki az abllakon kiszolt tudom ki es o mindig ezt csinalja mivel elege van. 1999ben koltoztunk oda a Rakoczi Ferenc 12be az emeletre ahol ez tortent. en mar nem lakom ott 5eve de anyukam es testvereim is szerencsere 10ev ott lakas utan ki tudtak koltozni. de nem hazuttoltak meg magukat a ciganyok mert ahogy kikoltoztek be is tortek es kerestek mi elviheto. hala istennek 10ev alatt nem bantottak bennunket.

  a belvarosban lakni egy szep 100m2-es lakasban szep volt, de ezek elrontottak az elmenyt teljesen. megmondom oszinten nem meglepo ez az interju mert nap mint nap ez tortent ott a kapuba, kiaballas es horoges. rendorseg is volt mar sokszor de nem sokat tettek. arrol nem is beszelve hogy a szag ami az udvaron van meg a gosz neha a gyomra fordult fel az embernek.

  ez meg hogy terhes es iszik az osszes ott lako ilyen. azt tudom hozzafuzni hogy sajnos a belvarost a ciganyok tettek olyanna amilyen most.

 86. ZENGIE! pl azért nem…….. ezzel a hozászolásoddal semmi különbség nincs közted és videon látható nő köz0t!!!!!! A megoldás nem a szidkózodásban van ha nem ahogy írta már egy két ember DE OLVAZSD EL MIELÖTT HÜLYESÉGEKET ÍRSZ KÉRDEZEL ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ REMÉNYTELEN VAGY>((((((((((((((((( TE EGZ NyILV”NOSSAN V”LLALT RASYISTA VAGY TEGED KELLENE ELULD0ZNI MEG A ………….

 87. A gyermekvédelem kiterjed a születést megelőző gyermekvédelemre is (pocakban a pici) és később a gyermeki jogok biztosítására.
  A Gyvtv 5. par. szerint a veszélyeztetettség olyan – magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult – állapot, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza.

  Kérdésem: nem lenne szükséges hatósági intézkedés? Védelembe vétel a meglévő gyereknél?

  Kerek lenne a történet, ha a riporter megkeresné vele a
  – jegyzőt,
  – az önkormányzat képviselő testületét,
  – a városi gyámhivatalt.

  És kíváncsi lennék még a védőnő véleményére is, ill. arra, hogy ő miért nem tett még semmit.

 88. Gyermekvédelmis tanonc:

  Ha tanulod a szakmát, akkor azt hiszem, te magad tudod (vagy fogod tudni) legjobban, hogy a törvény és az törvény által előírt szervek kötelezettségei és feladatai mennyi köszönő viszonyba sincsenek a valósággal. Már csak azért sem, mert se a tárgyi se az anyagi feltételek nem biztosítottak. A védőnőnek pl. azt hiszem pl. 16 éves korig felügyelnie kéne a hozzá tartozó gyermek nevelkedését(?) …. ehhez képest ugye az újszülöttel esetleg találkoznak. És még egyszer mondom ez leginkább a feltételek hiánya és nem feltétlenül a gyermekjólétisek/családsegítők/védőnök személyes hibája.
  Papíron nagyon szép és jó minden persze.

 89. Én csak azt kérdezem, hogy a “hölgy” még milyen segítséget vár a magyar és a győri “állampolgárságtól”, mikor az elmúlt hónapokban kapott lakást Győr történelmi belvárosában (miért itt?), kap családi pótlékot, kap egyéb segélyeket is, gondolom, tehát még milyen módon támogassuk mi, akik alig 1-1,5 millióan vagyunk, csak adózunk és adózunk, és soha, senkitől még semmilyen támogatást nem kaptunk?

 90. Kedves Szerkesztő Úr! Vallja meg, rosszkor járt rossz helyen a kamerájával! Akármi is volt a szándéka, nem hiszem, hogy növelte volna a cigányság iránti szimpátia-indexet ezzel a riporttal… Ami pedig a mai magyarországi társadalmi valóságot illeti, hát azt telibe trafálta! Ha még a megoldásra is lenne valami tippje – bár ezért meg egy egész országháznyi lebzselőt kell a népnek eltartania – nos akkor lenne igazán kerek ez a riport. Üdvözlettel: pgn

 91. Lehet, hogy ezt is kitörlik, de mindegy.
  Nem sajnálom egyiket sem. Ha ezer gyereket szül, az állam támogatja.
  Én elmúltam 30 és még nem merem az elsőt sem bevállalni. Nekik arra is van pénzük, hogy
  berúgjanak. Még 50 év és nem lesz Magyarország. Ki a kisebbség?!
  Ha azt mondják, rasszista vagyok, akkor IGEN

 92. Nem vagyok rasszista!( Nagyon nem szeretnék rasszista lenni !) Valamit tenni kell, amig nem késő! Addig, amig a “parasztok” vannak többségben, és lehet tőlük követelni segélyt, lakást és mindent. 50-100 év múlva, amikor a most lumpenizálódó kisebbség,- akik között van mindenféle náció, elsősorban cigány, de “paraszt” is, – lesz többségben, mit remélhet az akkorra kisebbségbe kerülő “paraszt”? Kitől fog akkor követelni lakást, segélyt, és mindent az akkori többség? Ennek az asszonynak a leszármazottjai is? Nagy a történelmi felelőssége a döntéshozói helyzetben levőknek! Cselekedni kellene amig nem késő! Meg kell tanítani mindenkinek, hogy jog ott van, ahol a kötelességét is tudja valaki. Nem elég hangoskodni, hőbörögni! Gyereket az vállaljon, aki annak emberi körülmények közötti létezéséről tud és akar is gondoskodni! Szerintem ugyanis a gyereknek is kell hogy legyen joga! Elsősorban az, hogy ne ilyen családba szülessen. Igazán csak zárójelbe jegyzem meg, hogy se nekem, se a gyerekeimnek nem adott lakást a magyar állam, és semilyen polgármester sem! Igaz nekünk soha nem került pénz arra, hogy lerészegedjünk!

 93. Szerintem Lesifotósnak az volt a szándéka, hogy fel ébressze a kedvet a magyar nőknek,anyáknak a gyermekvállalásra. Mi lesz itt 2025-re? Belegondolni is rossz, pedig nincs is olyan távol!

 94. “Nem segít az állampolgárság!” – Akkor adjátok vissza!
  Évszázadok óta élnek olyan nációk, akik képtelenek beilleszkedni. Nem csak a cigányokról van szó. És ha a többi nép és rassz békésen él együtt, akkor idje lenne azon elgondolkodni /meg az őket pátyolgatóknak is!/, hogy vajon miért csak ez a néhány nem tud megbékélni a többivel.
  De ha már e video kapcsán a cigányokról van szó: a ma magyarországon élő 8 év alatti gyermekek több mint a fele cigány. És ezeknek a gyerekeknek a többsége nem a szorgos, tiszta, dolgos és becsületes cigány családokban nő fel. Éppen az a baj, hogy ilyen példát látnak, ezt hozzák magukkal. És ezt követik majd felnőttként is. Senki ne csodálkozzon a szélsőjobb előretörésén, hiszen egyre több magyar kell eltűrjön a szűkebb-, és mindenki a tágabb környezetében ilyen cigányokat. Tudom, vannak a nem cigányok között is, de ha az össz lélekszámra kiszámoljuk százalékos arányban, hát a cigányok között bizony több az ilyen alkoholista, munkakerülő, koszos és gusztustalan.
  Külön pikantériája a dolognak, hogy én nemrég írtam arról a netes naplómban, hogy sajnos vannak nők, akik nem érdemlik meg a virágot nőnapra. Éppen az ilyenekre gondoltam.
  És a gyerekét nem kell intézetbe vinni, mert így is mi, az adófizetők fizetjük majd a nevelését.

 95. Na ezért utálja mindenki a cigányokat .Mind csak a támogatásra , pénzre ,házra vár az államtól de hogy elmenne melózni azt nem .
  Én az állam helyében egy forintot nem adnék nekik nekem sem ad senki és mégis megélek és annyi gyereket kell vállalni amennyit fel tudok nevelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*