Munkásbarát szerszám: a lapát

Dugóban araszolni egy zalai főúton nem jó. A negyedik több perces kényszermegállónál azzal nyugtattam magam, hogy legalább épül a 86-os út, azért kell várakozni, cammogni. Az épülés mondjuk nem a legjobb kifejezés, hiszen nem új sávokat kap, csupán a régi aszfaltot cserélik újra és megerősítik a padkát. Vagy valami ilyesmi. Először augusztusban gondolkodtam el ezen, amikor Rédics felé „száguldottam” ezen az észak-déli összekötőn. Akkor még nem jöttem rá, mi a furcsa ebben az építkezésben, de valami zavart. Amikor másodszor mentem arra már szeptemberben, akkor leesett a tantusz. Munkagép akad bőven, munkás is akad bőven, csak éppen senki nem dolgozik.

Lehet, hogy éppen én jártam arra rossz időben, augusztusban a kánikula miatt állhatott a munka, szeptember elején talán éppen tízórai időben mentem.

De néhány napja ismét arra vetődtem, a határhoz kellett kimennem, majd kb. másfél óra múlva jöttem is vissza. Így ha az egyik időpont éppen ebéd-, tízórai-, vagy kávészünet, akkor legalább a másik alkalommal serény munkának kellett volna folynia. De nem. Ember most is volt, de vagy a lapátot támasztotta, vagy a padkán sétált, esetleg éppen kupaktanácsot tartott. Ekkor már felvettem a fényképezőt és vaktában kikattogtattam az ablakon. (Bocsánat a minőségért, de közben vezettem.)

Ami a legbosszantóbb az egészben, hogy a munkások nem is imitálták a munkát (nem mintha az jobb lenne a végeredmény szempontjából). Látványosan unatkoztak. A tétlenséget külső tényező sem indokolta. 19 fok, enyhe szellő, néhány ártatlan felhő az égen.

Felesleges lenne példákat hozni a szomszédos országokból, hogy ennyi idő alatt mekkora útszakaszt újítanak fel, mert attól itthon nem lesz jobb. Sőt, biztosan Ausztriában is lehetne lapátra támaszkodó, cigarettázó munkást fotózni, de azt a látványt, amit hat alkalommal tapasztaltam a zalai útépítésen biztosan nem lehetne überelni. Ennél már csak az lenne lejjebb, ha nyugágyakat helyeznének ki a lezárt sávokba és egy jópofa sör mellől integetnének a feltorlódott kocsisornak a „munkások”.

Tudja valaki, mikorra készülnek el a most futó felújítások a 86-os zalai szakaszán?