Bécsben olcsóbb az éves bérlet, mint a BKV-nál

Egy ismerősöm említette egy kiállítás megnyitója előtt, hogy Bécsben olcsóbb az éves tömegközlekedési bérlet, mint a BKV-nál, Budapesten, ráadásul sokkal rugalmasabb is. Elsőre nehezen hihető a dolog számomra, így leültem a számítógép elé és rákerestem.

Röviden összefoglalva: ismerősöm igazat mondott.

A bécsi éves bérlet 365 Euróba kerül, azaz lebontva 1 Euró/nap. Ez forintra átszámolva 108.770 forint (a bejegyzés idején érvényes 298 Ft/Euró árfolyamon). Lehetőség van arra is, hogy a bérlet árát havi bontásban vonják le a számláról, így 10 Euróval drágább lesz éves szinten a bérlet.

Budapesten ugyanakkor 117.600 forint az éves bérlet (395 Euró).

Bécsi éves bérlet - Olcsóbb, mint a BKV

Bár Ausztriában nincs törvényileg előírt minimálbér, mint nálunk, de 1000 Eurónál elvileg senki nem kaphat kevesebbet (298.000 Ft). Itthon a minimálbér bruttó 93.000 Ft, azaz nettó 60.915 forint. Tehát itthon kéthavi minimálbérbe kerül az éves bérlet és marad kb. 4 ezer forint dőzsölésre az év első két hónapjában egy minimálbért kereső munkásnak.

Bécsben a fényképes éves bérlet tulajdonosai ingyen vihetik magukkal a kutyájukat, vagy a bringájukat is a földalattin, vagy az S-Bahn-on (HÉV). A BKV-nál nem találtam utalást hasonlóra.
A bécsi tömegközlekedésben meghatározó Wiener Linien jelmondata Die Stadt gehört Dir (Tiéd a város).  A BKV szlogenje: Önnek jár.

Ennek jegyében plusz még néhány érdekesség:

-A bécsi tanítási szünet alatt, valamint vasár- és ünnepnapokon minden 15 év alatti gyerek ingyen utazik. A 6 évnél fiatalabb gyerekek mindig ingyenesen utazhatnak a bécsi tömegközlekedéssel.
-Péntek és szombat éjszaka, valamint ünnepnapokon a földalattik a nap 24 órájában közlekednek.

Az éves bérlet Bécsben tetszőleges hónap elsejétől számítva 12 hónapig érvényes. Budapesten január elsejétől december 31-ig.

Bécsben kb. 925 km-es úthálózaton 5 földalatti, 28 villamos és 83 autóbusz vonal kínál megbízható közlekedést a városon keresztül.

Összehasonlíthatnánk a bécsi és a budapesti járműparkot is, de minek? A bevezetőben említett kérdésre hamar megkaptuk a választ és büszkék lehetünk, hogy a tömegközlekedés hazai színvonala magasabb. Pontosabban csak az árszínvonal magasabb, de legalább ebben felzárkóztunk az EU-s szintre.

 

2 hozzászólás “Bécsben olcsóbb az éves bérlet, mint a BKV-nál” bejegyzéshez

  1. azt azért tegyük hozzá, hogy Bécsben pont ezért, vagy pont nem ezért bégül is mindegy, de nem bliccelnek annyian mint itthon. ez csak gondolat, de ha itthon is mindenki megvenné a bérletet/jegyet akkor nálunk is kifizetődőbb, műszakilag jobb állapotú lehetne a tömegközlekedés.

  2. Jogasznak tanulok, fitzetett gyakornok vagyok hivatalnál.Ja én azt nem Marad a lábad és a bicigli a roller apám.. ft kb, akkor mi a ráknak fizet egy ember volánrnál napi 3-4 km szakaszra odavissza 560ft buszjegyárat 2 buszjegy, amin volánbusz videkről Szombathelyig jár pl 28km-et, és miért kerül nálunk legrdágábba volán Vasi osszvonalas bérlet, ugyanis egyvonalas lutri azt mondják csak H-s buszokra jár…Kanyarokat hogy veszik be buszosok láttad, gáz??
    Vannak buszok amik csigalassan és hosszú szakaszon járnak ahol rendszerint nincs vagy al.ig van felszálló….
    leröviditett vonalú buszokra ugyanannyi a buszjegy a bérlet? csak időt takarit meg az utas pénzt nem…
    hol itt az igazsag.évek óta volán nem javit szinvonalán,hatekonysagon gondolok itt menetindulás!!, menetidő pontos betartásán, ne késssen 7-15 perceket!! több buszok, ne induljon el elöbb 2 perccel se, ne zárja be utas elött az ajtókat mikor fellép a buszra mert busz késveért be megseáll fut tovább, ne induljon el mig jegyet meg nem váltja,hagyatesik, látja hogy futrá10 méteren nem múlik várja meg ha elöbb ér oda
    Körmenden is ráérnek klsve buszra felesni ott enni, kasvezni irni napi iratokat utas elött a busz áll, utas várjon majd behotóza rálép a menetidöt, zsufolt diákbuszok, kevesebbet ad vissza volán, Mav több soföre, penztarosa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*