Csak gördülékenyen (teszt)

A dübörgő válság időszakában ritkaság, amikor valaki bővítésre, új épület felhúzására adja a fejét. A minap egy ilyen vállalkozóval beszélgettem, de az örvendetes fejlesztésről gyorsan elkalandoztunk a kész épületig, új szolgáltatásokhoz vezető rögös útig. Aki járatos a bürokrácia eme útvesztőiben, annak nem lesz érdekes ez a bejegyzés, ugorjon. De aki hozzám hasonló laikusként szemléli az ilyesféle procedúrákat, az próbálja kitölteni az alábbi tesztet, hogy kiderüljön, mennyire otthonosan mozog kis hazánk ügymenetében.

1.) A vállalkozó szombathelyi telephelyén felhúzandó új, az eddiginél magasabb épületéhez az előírásoknak megfelelően mindenhova beadta a kérelmeket. Egy helyről azonban még nem kapott választ. Honnan?

  • a.) Szombathely MJV Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály
  • b.) Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
  • c.) Veszprémi Bányakapitányság

2.) Az építkezés megkezdése előtt kivonultak a régészek a telephelyre, dózerral letolták a felső földréteget, majd másnap megállapították, hogy a terület számukra érdektelen. Mennyibe fájt ez a vállalkozónak?

  • a.) Természetesen semmibe. A régészeti leletek feltárása állami érdek és az esetlegesen talált régiségek úgyis Magyarországot illetik.
  • b.) A vállalkozónak az adminisztrációs költséget kellett állnia (25 ezer forint + ÁFA), illetve biztosítani kellett a régészek számára melegedő helyiséget.
  • c.)800 ezer forint + ÁFA + az ideg

3.) A tíz éve üzemelő telephely felett húzódott az áramszolgáltató magasfeszültségű vezetéke. A magasabb épület miatt az E-On-nak oszlopokat kellett áthelyeznie. Milyen kellemetlenséggel járt ez a vállalkozó szemszögéből?

  • a.) A telephelyen hétköznap három napig nem volt áram a munkálatok idején
  • b.) Az áthelyezett oszlop árnyékot vet az új épületre
  • c.) Több mint egymillió forintot (és persze áfát) kellett fizetni az E-On-nak az áthelyezésért

4.) Az áthelyezett elektromos kábelekben vígan csordogál az áram, de a változás miatt szükséges beszerezni a Sugárbiológiai Intézet szakvéleményét a telep működési engedlyéhez. Az idén már csak egy pécsi szakértő vállalta el a szakvélemény elkészítését. Mi az eljárás menete?

  • a.) A szakértő Szombathelyen méréseket végez, a szakvélemény elkészülte után fizetendő ennek díja (több tízezer forint), kiegészítve az utazási költséggel. (100 Ft/km)
  • b.) A szakértőnek a helyszíni mérés után azonnal fizetendő a szakértői díj (több tízezer forint), kiegészítve az utazási költséggel (100 Ft/km)
  • c.) A szakértőnek el kell postázni, milyen típusú oszlopokat állított fel az E-On, aki ebből megírja a szakvéleményét, azt követően, hogy a szakértői díj (több tízezer forint) megérkezett a számlájára.

Időközben bejelentkezett a Közútkezelő is, mert az árkokat ilyenkor tisztítani kell. Hiába tették ezt meg nem sokkal korábban profin az építkezésen résztvevők, az nem számít hivatalos tisztításnak. Ráadásul nem elég csak a telephely előtt és közvetlen szomszédságában, hanem „teljességében kell” tisztítani a rendszert, természetesen komoly összegért. Ez a pont csak azért nem szerepel még a tesztben, mivel folyamatban van.

Kiértékelés: Aki csak egyetlen A, vagy B választ is bejelölt, az menthetetlenül optimista és nem jártas a hazai viszonyokban.  Ne kezdjen fejlesztésbe, mert csalódások érhetik!