Használtautó vásárlókat céloz a rafinált csaló – Western Union blöff

Munkatársam, Unger Richárd használt autót szeretne venni, de belefutott egy gyanús ügyletbe. Alább az ő levele következik, tanulságos:

Újabb trükkös csalók! Használtautót vásárlók figyelem!
Hónapok óta szeretnék autót vásárolni, sajnos a “keret” csak használt kocsi vásárlását teszi lehetővé. Rengeteg internetes oldalon böngésztem, míg egy külföldin (német érdekeltségűn) találtam is egy megfelelő autót. Az eladó egy angol ”úr” volt, aki Németországban dolgozott, de most hazatért és nincsen szüksége a balkormányos kocsira. Pár e-mail után kezdett kialakulni a vásárlás folyamata: az illető azt kérte – bizonyítva a vásárlási szándék komolyságát – hogy az autó árát, € 3500,-t egy bizonyos frankfurt am main-i western union fiókba a saját nevemre küldjem el. Ezt követően a bizonylatot fájlként (scannelve) küldjem el neki, így megbizonyosodva arról, hogy valóban elutazom Frankfurtba megvásárolni az autót.
A pénzt természetesen csak én vehetem fel, ugyanis csak az én nevemre szól a bizonylat. Ez így biztonságosnak tűnik, hiszen a pénzhez nem férhet hozzá senki más, ha mégsem köttetik meg az üzlet.
Ha valaki már régóta szeretne autót vásárolni, akkor egy jó ajánlatra úgy ugrik rá, mint éhes kutya a velőscsontra. Azonban mindig érdemes a családban, baráti társaságban beszélni erről – ugyanis több szem többet lát, több agy pedig többet gondolkodik. Első kérdés: ha ilyen jó áron árulja az autót, akkor miért nem megy be egy németországi kereskedésbe, és ott az – általában török – nepper azonnal kifizeti neki a teljes árat. Második kérdés: a többszöri kérés ellenére miért nem ad meg elérhetőségi telefonszámot/msn címet/skype nevet az illető? Mégiscsak könnyebb lenne szóban megbeszélni az üzletet. A baráti társaság szkeptikusabb tagjai gyanakodni kezdtek. Hál’ Isten! Harmadik kérdés: Vajon miért nem faxon kérik a bizonylat másolatát? Folyamatosan csak e-mailben történt a kapcsolatfelvétel, semmi egyéb! A névre “Mike Dustin” alig talált valamit a google keresője, sem Facebookon, sem a már említett kapcsolatfelvételi lehetőségek között nem lehetett utólérni.
Azonban – ebből az esetből – nem lett pofáraesés. Ugyanis a trükk az, hogy az ember szépen elmegy Frankfurtba, bemegy a WU irodába, ahol közlik vele, hogy a pénzt már felvették. Ugyanis a bescannelt bizonylat adataiból, ha már a felvevő nevét és a WU-kódot tudja a csaló, akkor csinál(tat) egy útlevelet/igazolványt, bemegy a WU-fiókba  és felveszi a pénzt…
Nagyon vigyázzunk – csak ezt tudom tanácsolni mindenkinek!

12 hozzászólás “Használtautó vásárlókat céloz a rafinált csaló – Western Union blöff” bejegyzéshez

 1. Egy kis kiegészítés: Nem tudom h az általad írt módszer valós e, hiszen elég macerás és profi munka kell hozzá h megfelelő igazolványt “gyártson” valaki,de a szitu ez szokott lenni általában:
  Nincs is semmilyen eladó autó, a trükk az h az elküldött pénzt visszakapod, hiszen nem fog létrejönni az üzlet,azonban kezelési költséget fognak levonni belőle. Sokan vannak akik WU dolgozóként így tesznek szert komolyabb jutalékra!

 2. Az előző történethez szeretném a tapasztalataimat hozzáfűzni:
  Az én esetemben pont a fordított helyzet állt fent, Angliából akartam vásárolni használt autót, fantasztikus áron, aminek tulaja Németországban élt. Előzőleg állítólag Angliában dolgozott. Felvettük vele interneten a kapcsolatot, telefonszámot is megadott. Emailen több keresztkérdést is feltettem neki, mert nagyon gyanús volt az olcsó ár, kértem a forgalmi engedély másolatát is, természetesen semmire nem érkezett megnyugtató válasz. A forgalmi engedély Angliában az autóban van, kértem az autóról több fényképet, ez a kérés sem teljesült. Semmilyen más lehetőséget nem fogadott el a fizetésre, pl: hogy euroban nem lenne e jobb a kifizetés, és németországi találkozással, mert ő ott él, nekem viszont közelebb lett volna, mint Anglia. Természetesen ez sem felelt meg neki. Utána azt ajánlottam neki, hogy megveszem a repülőjegyet, elküldöm a másolatát, hogy én valóban megyek Londonba a megbeszélt időpontban, mivel arra hivatkoztam, hogy a WU-nak hatalmasak a költségei, ezért jobb lenne a készpénzes fizetés. Erre az volt a válasz, hogy nem lehet probléma, mert annyival kevesebb lesz a vételár, amennyi a költségem. Akkor végképp gyanússá kezdett válni a dolog, mert ezen ígéretek alapján már tényleg nevetségesen olcsó lett volna az autó ára, de megpróbáltam elhessegetni a rossz gondolataimat, ugyanis úgy voltam vele, hogy a legrosszabb esetben is látom Londont, és amit veszíthetek, az csak az utalási költség lehet, ami persze nem kis összeg. Ezek után, mielőtt befizettem volna az összeget, felhívtam a céget, a cégtől információt kértem, hogy fel tudja e venni rajtam kívül az összeget más. Egy hölgy közölte, hogy teljesen biztonságos, mert ekkora összegnél kell 2 db fényképes okmány, lakcímkártya, és az ellenörző kódszám. Ezek nélkül lehetetlen a pénz felvétele. Másnap az összeget befizettem, de furcsa volt, hogy a felvevőnek, aki fiam, csak a nevét kellett közölnöm, és semmi más adat róla nem kellett, sem útlevélszám, sem igazolvány szám, sem születési adat, vagyis semmi azonosításra alkalmas adatra nem volt szükség. Ettől függetlenül befizettem az összeget, mert ahol feladtam ott megnyugtattak, hogy személyes okmányok nélkül senki nem veheti fel a pénzt.
  NAGY SZERENCSÉMRE ÚGY GONDOLTAM HOGY MÉGEGYSZER FELHíVOM A KÖZPONTOT ÉS MEGGYŐZŐDÖM AZ UTALÁS BIZTONSÁGÁRÓL. EKKOR EGY ÚR VETTE FEL A TELEFONT, AKI FELHíVTA A FIGYELMEMET, HOGY AZONNAL MENJEK VISSZA A FELADÓ HELYRE ÉS KÉRJEM A PÉNZ VISSZAFORDíTÁSÁT. UGYANIS ELMONDTAM NEKI A VÁSÁRLÁSI TÖRTÉNETET, ERRE Ő KÖZÖLTE VELEM, HOGY EZ BIZTOS CSALÁS, MÁSOKKAL IS ELŐFORDULT MÁR HASONLÓ ESET. ITT SZERETNÉM MEGCÁFOLNI AZT, HOGY A WU DOLGOZÓI íGY AKARNAK JUTALÉKRA SZERT TENNI, MERT A FENT EMLíTETT ÜGYINTÉZŐ ÚR A TELEFONOS BESZÉLGETÉSÜNKET KÖVETŐEN AZONNAL LEÁLLíTOTTA A TRANZAKCIÓT, ÉS TÖRÖLTETTE AZT. NEKI KÖSZÖNHETŐEN A TELJES ÖSSZEGET AZONNAL VISSZAKAPTAM.
  Annyit szeretnék még az előzőekhez hozzáfűzni, hogy szerintem sem lehetséges egy-két nap alatt megfelelő és elfogadható okmányt csináltatni a pénz felvételéhez. Nem is ezért vontam vissza a tranakciót, hanem az bizonytalanított el, hogy közölték velem, hogy Angliában vannak helyek, ahol megfelelő okmányok nélkül, illetve az ellenőrző kód nélkül is kiadnak bármilyen nagyságú összeget. Tehát én hiába közlöm csak az összeg átutalását az eladóval, tehát letakarom a nevet és az ellenörző kódot, akkor is fel lehet venni Angliában a pénzt, DE ÉN ÚGY GONDOLOM HOGY EBBEN KÖZRE KELL HOGY MŰKÖDJÖN A KINTI IRODA DOLGOZÓJA IS A PÉNZ FELVÉTELEKOR.
  Egyébként ha ilyen üzletet bonyolítani akar bárki, a fizetésre a Paypal-t ajánlom. Ha ebbe nem egyeznek bele, akkor biztos hogy trükk, mert ez a cég teljes garanciát vállal a pénzátutalásra.

 3. Olvasom itt a pár meglepett embert, hát szeretnék néhány dolgot tisztázni, mert marha nagy hülyeséget írnak. A lényeg az, hogy az utalásnak 2 embernek van köze, a küldőnek és a megadott kedvezményzettnek. Ha az utalás adataiból kiadsz bármit is ebből az “eladónak” (nem kell minden), onnantól neki már nyert ügye van. Felejtsétek el ezt a “kitakarom a számot és/vagy nevet” hülyeségeket. Ne küldj pénzt, ilyen egyszerű. Mi biztosat tudsz az emberről az e-mailcímén kívül? Abból lehet több ezer neki. Azon kívűl semmi biztosat, ugye? Honnan tudod, hogy az az autó tényleg Angliában van vagy egyáltalán létezik? Láttad? Attól, hogy küld pár képet e-mailen, nem jelent semmit én is küldhetek neked képeket autókról neked. Ha már meghallod, hogy az autó Angliában van, vagy előre pénzt küldeni (letétbe, csak hogy lássa, tényleg van pénzed), felejtsd el. A probléma, hogy az olcsó autó lehetősége megőrjíti az embereket itthon, nem hallgatnak senkire, a saját vagy vmelyik idióta ismerősük “tanácsait” hiszik csak el. Hiába próbálják lebeszélni előtte róla, nem hisznek (volt aki célzott arra, hogy biztos én akarom megvenni az olcsó autót, azért akarom lebeszélni a WU utalásról), annyira belélik magukat az olcsó autóba, hogy a saját hülyeségükben bíznak csak . Utána bezzeg megy sírás-rívás.
  Angliában nincs okmány nélküli kifizetés (nem tudom honnan jöhetett ez) és a “szám” ismerete nem feltétele a kifizetésnek (attól még kérik általában ezt a számot), de nem is kellenek napok, 1-2 ÓRA alatt megcsinálják a hamis okmányt és felveszik a pénzt. Az áldozat meg, ha nem is tudatosan, de elcsepegtet infókat a csalónak, pl. ő lesz a küldő, mennyi összeg kb. stb.
  Ha már megtörtént a baj (fel lett véve a pénz), felesleges küzdeni, úgy se kapod vissza. Megkapod, hogy a kifizetés rendben zajlott, utána elmehetsz rendőrségre is: pár hónapig “nyomoznak” (adatot bekérnek), majd lezárják a nyomozást és kész.
  Okos ember: először érdeklődik a WU-nál (nem a havernál, interneten) , hogy is van ez az átutalás nem kifelejtve az autót sem a storyból stb., ott megmondják neki, hogy ez így csalás és felejtse el és így is tesz.

 4. Örülnék, ha tudnék találkozni olyaan emberekkel, akik ilyan csalás áldozatai lettek, vagy lehettek volna. Én sajnos a lettek közé tartozom. Mentségemre váljon, senki nem tartott semmit gyanúsnak és a rendőrségen is azt mondták “tudom, hogy téged ez nem nyugtat, de ebbe én is lehet beleugrottam volna, ez annyira komolyan meg van csinálva”. A válasz tényleg nem nyugtatott. A nyomozást kb 3-4 hónap múlva lezárták, mi van ilyenkor a WU biztonsági felvételeivel pl? Már kapásból felismerem az ilyen hírdetéseket! Most is találtak kettőt, nem értem miért kapnak teret eggyáltalán a hírdetésre?!

 5. Mobile.de és társain is rengeteg a csaló. Én nem ugrottam be, de itt van pár ‘vicces’ levél amit kaptam. Küldött persze telefonszámot, útlevélmásolatot meg fényképet is. Jó lenne rajtakapni egy ilyenen…

  Hello,
  Thank you because you have interested in my car and i`m glad because i
  can answer to you.
  My last price is 4000 Eur including all taxes,
  The car have German papers with German plates numbers,
  Like you can see in the pictures the car is in excellent condition, no
  accidents, no scratches, no dents, no need for additional
  repairs,click on the link for photo and more details about my car :
  http://picasaweb.google.com/117817863531056231609/BMW320CiMSportpaket?authkey=Gv1sRgCK7HjOPgmILWQQ&feat=directlink
  I just moved out from Germany to UK, London and the car is here with
  me.That is the reason because i don’t need the car anymore because
  here in UK is very hard to drive an European car with the steering
  well on the left side.
  If you have others questions let me know,
  Thanks.

  Hello,
  Just like you know the car it is with me in UK,London . My contact details :

  My home phone : 0044/ 7788 95 52 59

  My office phone :0044/ 7551 32 46 01

  My fax number : 0044/ 151 672 0454

  Home address :

  84 KENSINGTON HIGH STREET
  LONDON
  W8 4SG
  UNITED KINGDOM

  The registration is already cancelled in Germany so all we have to do
  is to go to one public notar and make the sales contract after that
  you can take the car with my plates numbers and go home without a
  problem. The car have also insurance for another 28 days from now. If
  you want to came here is my proposition
  you must go to a Western Union agent( you can find one in each postal
  office or by visiting http://www.westernunion.com ) and you must put 4000EUR
  of the money
  there to your name to UK, London or YOU will ask a friend to come with
  you to Western Union Office. HE will make a transfer so that HE will
  be the sender and YOU will be the receiver. YOU will receive the money
  from Western Union in UK,London
  So the address of the receiver will be UK,London(In this way i`ll be
  sure that you`ll be in London and that you`ll buy the car)
  in the moment that you have made the transfer you must send me a scan
  copy of the paper (receipt) from Western Union (if u have this money
  or not), after that i will meet with you here,
  when you`ll come here will check and see that all is alright and in
  working condition. Then we can go both to a Western Union agent here
  and get the money.
  I ask you that because i have allot of inquires on it and i will keep
  the car for you.As you see this method is a secure one because you
  cannot lose your money and I don’t lose my time. You cannot lose your
  money because they will be on your name and you are the only person
  able to pick them up.
  With this deposit you proof me that you are a serious person and you
  want to buy my car.As regarding the money transfer fess you don’t have
  to worry at all because they will be deducted from from the final
  amount, so they will be payed by me.
  if u agree with this please contact me asap.
  Thanks and have a good day.

  Yes if you make the deposit and you will send me the paper scanned for
  see that you really done it then i will come with my car to the
  airport without a problem. On your attach you will finde my passport
  scanned and also a family photo. Afther we will finish the deal i will
  help you with the driving . I have to tell you that, to transfer money
  trough Western Union you will pay a commission. This is not a problem,
  because when we will meet i will refund you the commission from my
  pocket. Also when the sender will go to the Western Union office i
  think it is better not to tell that the transfer is for a car purchase
  because will pay a higher commission for the transfer, and to tell
  that is for a personal emergency,
  Let me know the paper scanned from western union when you done,
  Thank you,

 6. Nekem mikor megírta a westernunionos igényét, akkor gyanús lett, hogy
  1. azt írta, hogy a németországi bankok listája it és itt érhető el (uff, miért nem Magyarország?)
  2. semmilyen, az autóra vonatkozó kérdésemre nem válaszolt, csak a pénz körül forgott minden
  3. nem akarta megadni az autó adatait arra hivatkozva, hogy vannak benne olyan adatok, melyet lopott autóknál felhasználhatnak.
  4. azt mondta, hogy 5 nyelven beszél folyékonyan
  5. Google-ban egy olyan orvost találtam a nevével, aki jelenleg is Németországban él, nem pedig Angliában – ráadásul sosem volt Mo-on, mint a hirdető
  6. Az email címe csak hasonlított a nevére, mintha 1-2 elütés lett volna benne (ki csinál magának direkt megjegyezhetetlen email címet?)

  Mindez már soknak tűnt, úgyhogy az imént rá is kerestem, hogy “eladó autó westernunion” és kaptam egy csomó találatot, így kerültem ide.
  Szóval nem veszem meg:) Bár már 5 perce megírtam neki, hogy ez olyan nekem, mint egy kémfilm, úgyhogy inkább keresek egy egyszerűbb autót:)

  És itt az épp futó hirdetés, egy 4,5 milliós Tourant árulnak 3 millió alatt:
  http://www.expressz.hu/auto/szemelygepjarmu/hirdetes-20739267/

  Szerencsére elég sok a gyanús dolog (még a fentieken kívül is tudnék tizet mondani), úgyhogy remélhetőleg sokaknak azért leesik, hogy valami nem oké…

 7. Kedves Barbara!
  Az autós sztorikhoz nem tudok konkrétan hozzászólni, velem máshogy esett a csalás. Már átverekedtem magam a Postán, és most végre úgy tűnik, hogy sínen van az ügy. Ha van rá ötleted, hogy hogyan tudnánk felvenni a kapcsolatot, akkor tudnék segíteni néhány tapasztalatommal.
  Janó, Neked pedig szerencséd volt, hogy másodszorra olyan wu-s ember vette fel, aki átlátta a dolgokat. Érdekes, hogy a legtöbb wu-s csalás Angliában történik..

 8. Figyelem csalás: » Apróhirdetés részletei 12960 apróhirdetés
  Mercedes C 200 2.0 CDI – eladó – Budapest, X. kerületÁr: 4 000 € kb 1 112 400 Ft
  Évjárat: 2005-04

  Gyártmány: Mercedes

  Modell: C 200

  Típus: 2.0 CDI

  Új/használt: Új

  Állapot: Normál

  Kivitel: kombi

  Futott km: 74 485

  Üzemanyag: Dízel

  Hengerűrtartalom: 2 148

  Teljesítmény: 90 / 120 LE

  Váltó típusa: Automata

  E-mail címe: darel.peterson@hotmail.com

  Google Hirdetések

  Autóhitel 3-4 nap alatt
  Használja autóhitel kalkulátorunkat – az ügyintézés gyors és egyszerű.
  bankihitel.hu/autohitel
  Apróhirdetés szövege

  ABS, el. Windows, El. Indításgátló, ESP, alufelni, részecskeszűrő, szervokormány,tempomat, központi zár, első, oldalsó légzsákok és más
  JÁRMŰ LEÍRÁSA
  Automata váltó Tiptronic, klímaberendezés, könnyűfém keréktárcsa, tempomat,elektromos ablakemelő, Euro 4

 9. Sziasztok!
  Sajnos én naivabb voltam a kelleténél!! Szintén autóvásárlásról volt szó az expresszen! Az ember első körben nagyon korrektnek tűnt! Állítólag Angliában él de itt dolgozott és most eladná az autóját! Tetszett az autó és az ára is! Még egy állítólagos szállítmányozással foglalkozó cégtől is kaptam megerősítő e mailt amikor az autó árának a felét kifizettem! Szintén Western Union befizetés történt.
  Küldtek egy e-mailt amiben egy kód volt amivel követhető a “csomag” holléte! Kb a harmadik nap újra egy üzenetben közlik velem hogy az autót a francia hatóságok nem engedik tovább csak ha kifizetem a teljes vételáratt! És én csak itt kezdtem gyanakodni! Sajnos nagyon hamar rá kellet döbbennem hogy lehúzás az egész. Mikor már tudtam 100% ra hogy átvertek még folytattuk a levelezést. Az eladó bizonyos Frank Morris a mai napig készségesen küld minden féle okiratot és próbál rábeszélni hogy bízzak benne és nyugodtan küldjem a pénzt!
  Kaptam egy elég rossz minőségű útlevél másolatot! Gondolom nem az ővé! A szállítmányozási cégtől kaptam egy újabb e-mailt hogy természetesen visszakapom a pénzt 2-3 napon belül, persze ez is kamu azóta egy hét eltelt a pénzről már lemondtam rég csak dühít hogy nem voltam elég óvatos!
  Az e-mailek innen jönnek: frankmorris41@hotmail.hu
  A szállítmányozásí cég a Funnel World Inc

  Az autó opel corsa edition 2000 Ár: 295000.-
  Most itt tartunk nem tudom mit csinálhatnék, pocsék érzés hogy hagytam magam hülyére venni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*