A szakértő válaszol: mi az a jackfruit?

Egy thai reklámban keltette fel az érdeklődésemet a jackfruit nevű gyümölcs. Utánanéztem és kiderült, mást is érdekelt már. Az edenkert.hu szakértője válaszolt, közérthetően. Talán túlságosan is. Idézet a válaszból:

(…)a durián csak hatalmas, míg a jackfruit gigantikus gyümölcs. Az előbbi egy büdös, maláj majomkenyérfa-féle, az utóbbi valami indonéz kenyérfaféle termése. De lássuk részletesebben! (…) A gyümölcsök királyának nevezett duriánt (Durio zibethinus) Délkelet-Ázsiában termesztik. Akár húsz centiméteresre is megnövő termése szúrós-rücskös felületű, éktelenül büdös, zöldes, esetleg barnás színű. Ha erős késsel, fűrésszel vagy vésővel felnyitjuk, akkor édes illatú, krémes állagú, halvány-barackszínű húsához férhetünk. (…) A 40 méteres fán termő 1-2 kg-os gyümölcsök többeknek okoztak már komoly fejtörést. “Duriánt enni olyan, mint vaníliapudingot kanalazni a nyilvános vécében” hallottam valahol.

(…)A jackfruit a  kenyérfa vagy másnéven jákafa termése (Artocarpus heterophyllus) akár 40 kilót is nyomhat. (…) Akkorára nő, mint egy megtermett tölgyfa, és teljes felületét fehér, gumiszerű “takony” borítja. A világ legnagyobb gyümölcse akár 90 cm hosszúra is megnőhet, éretten sárgászöld színű, tüskés bőrű. (…)A túlérett gyümölcs rohadó hagymára emlékeztető szagot áraszt, de a gyümölcs még ilyenkor is fogyasztható. Állítólag a jackfruitról mintázták a gyümölcsös rágógumi ízét. (Forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*