Vírust kapsz karácsonyi üdvözlet helyett

Komolyan gondolom, hogy kalodába kellene zárni és tereken mutogatni azt az elvetemültet, aki ismét útjára indította a Hallmark/CNN “vírust”. Vigyázat, még a Microsoft sem találja az ellenszert, mint az az alábbi levélből is kiderül, de ez nem csoda. Az emberi hiszékenység ellen ugyanis nincs ellenszer. Azok, akik továbbküldik ezt a bárgyú levelet valószínűleg segíteni szeretnének és nem is sejtik, hogy éppen maguk szórják szét a “vírust”, spammelnek, szemetelnek feleslegesen.

Emellett elhintik a kételkedés magvait azokba, akik mostanában, karácsony előtt kapnak majd virtuális képeslapot szeretteiktől, ismerőseiktől. Ki merjem nyitni? Nem törlődik minden adatom? Vajon ez a “szupervírus”? Ez a levél hasonlít a hírhedt mongol vírusra, ami szintén levélben terjedt. A kódot nem kellett visszafejteni, hiszen sima szöveg volt: “Ez a pusztító mongol vírus!!! Kérem küldje tovább minden ismerősének, majd miután végzett formázza le a merevlemezt! Köszönjük együttműködését!”

Heccből indulhatott útjára az a levél is sok évvel ezelőtt, ami egy új, alattomos és nagyon pusztító féregre hívta fel a figyelmet, ami egy megadott dátumig lapul, majd akkor elpusztítja a merevlemezt. A levélíró azt is közölte, hogy ki lehet szúrni a vírust, csak rá kell keresni a #####.dll fájlra a Windows könyvtárban. Ha az megvan, akkor biztos a fertőzés és csak egy ellenszer van. DOS-módban törölni kell a lappangó vírust.  Sokan végrehajtották az irtást, ezzel tönkre vágva működő rendszerüket, vírusról ugyanis szó sem volt, a “vicces” levélíró egy fontos rendszerfájlt töröltetett a felhasználókkal.

A sok szöveg után itt a régi-új vírusra figyelmeztető levél, aminek nem szabad bedőlni, továbbküldeni meg végképp nem ildomos.

Továbbítsátok sürgősen levelezőpartnereiteknek:

Az elkövetkező napokban ha BÁRKITŐL, legyen az ismerős, rokon vagy barát
a HALLMARK-on keresztül képeslapot kaptok ne nyissátok ki! Megnyitáskor
a C merevlemezt “égeti” le. A CNN tette közzé a felhívást, maga a
vírus nagyon agresszív és a MICROSOFT is roppant veszélyesnek
nyilvánította. Tegnap fedezték fel és még nem találták meg a megfelelő
vírusirtót.

N*** K*** K***
gazdasági referens
______________________________

_____

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
Biztonsági, Informatikai és Távközlési Főosztály
1027 Budapest, Bem ***
Telefon: (361) 458 1***
Fax: (361) 356 8***
E-mail: kkn***@kum.hu

Kíváncsiságból felhívtam a Külügyminisztériumot, beszélni szerettem volna a levelet állítólagosan elküldő hölggyel, de a titkárságon kissé rámenősen érdeklődtek, miért is keresem őt. Amikor többedszeri kérésre elmondtam, a vonal végén lévő hölgy idegesen eltanácsolt. Mint mondta tudnak róla, semmi közük hozzá és ez a Külügyminisztérium. Hagyjuk tehát őket békén. (Ugyanez a lánclevél már a tavasszal is hódított a neten, N.K.K. figyelmeztetésével.)

A reakcióból ítélve valószínűsíthető, hogy valóban a Külügyminisztérium munkatársa küldte tovább az átverő levelet (valószínűleg ő is jóindulatból) és talán az aláírása, titulusa is automatikusan került a levél végére. Ezzel azonban még nagyobb lendületet kapott a továbbküldési vágy, hiszen “már a Külügyminisztérium is figyelmeztetett”!

Hasonló hibába esett több szombathelyi szervezet is, amikor ismert tagjaik postázták tovább a “figyelmeztetést” úgy, hogy nevük, titulusuk a hoax végére került.

Érdekes, hogy amikor erre felhívtam többük figyelmét, rendszerint sértődés volt a reakció. Íme az egyik:

“Ha te nem akarsz, akkor nem segítesz senkinek, csak éled a savanyú kis világod és láss csak mindenben rosszat. De azért ne akard megtiltani másoknak, hogy segítsenek. És főleg ne akard jobban tudni én kit figyelmeztetek a veszélyre!”

Emlékszem még, a 90-es évek közepén ha emailt kaptam, akkor az 95 százalékban valóban nekem jött. Volt olyan nap, amikor nem is kaptam levelet. Ma a levelek minimum 85 százaléka levélszemét. Közülük sok a hasonlóan “segítőkész” embereknek köszönhető, akik nem hallgatnak senkire, mindent továbbküldenek, ami a kezük ügyébe kerül, ha abban azt kérik, hogy mindenkinek küldjék tovább. Mert ettől menekülnek meg a beteg kisgyerekek, ettől áll meg a szupervírus, kiderül a chipbeültetés, megtudhatjuk hogy a Mars nagyobb lesz éjjel, mint a Hold, kikanalazhatjuk a befőttesüvegben növesztett cicákat stb., stb.

Ide másolom egy korábbi összeállítás végéről a tanácsokat, hátha eggyel kevesebb hoax kerül továbbításra:

Néhány példa, mikor dobjunk a szemétbe láncleveleket:
– Ha arra kérnek minket, hogy küldjük tovább a levelet mindenkinek
-Ha nincs élő telefonszám, cím, emailcím feltüntetve az üzenetben, amin keresztül azonnal ellenőrizni tudnánk a levél valóságtartalmát
– Ha híres márkákra, vagy eseményekre hivatkoznak konkrét linkek, dátumok nélkül (pl:: tegnap tette közzé a Microsoft, pénteken született egy kislány, stb.)
– Ha homályos utalásokat tartalmaz (Tegnap történt az egyik ismerősömmel, Mint arról a sajtó is beszámolt akkoriban., stb.)
– Ha előnyt ígérnek a továbbküldés esetén (Minden továbbküldött levél után 50 centet kap a rákos kisfiú) – Hogyan ellenőrzik?
– Ha arra kérnek, hogy az eddigi címzettek adatait is hagyjuk a levélben (spammerek így is élő emailcímekhez juthatnak)

Ha valaki nagyon nem bír ellenállni a kísértésnek és mindenáron tovább akarja küldeni a levelet, akkor feltétlenül tegye meg az alábbiakat:

– A címzetteket a Titkos másolat sorba (BCC) írja. Attól senki nem tekinti a továbbküldőt jobbnak, okosabbnak, ha többszáz címet ömleszt be a címzett sorba, amit a reklámlevél küldők örömmel fogadnak, de ismerőseinek sok bosszúságot okozhat vele. A BCC-be írt címzettek nem tudnak egymásról.
– Törölje a továbbítások eddigi adatait a levéltörzsből. Szintén nem érdem, ha a levél 95 százalékát az eddigi küldők adatai teszik ki és csak a lap alján olvasható az üzenet.
– Ha nem ellenőrizte a levél tartalmát (lustaságból, gyávaságból, vagy mert sajnálta a telefonhívásra a 30 forintot), akkor ne legyen rest ezt jelezni a címzetteknek.
– Soha ne küldjön lánc- és segítségkérő levelet tematikus levelezési listáknak, kivéve ha ez a lista témája.   Ugyanúgy nem való például egy humorlistára a komolynak szánt segítségkérő levél, mint a balesetben szétszakadt emberek fotói.
Persze van, aki mindkettőn tud röhögni, de az már megint más kategória.

6 hozzászólás “Vírust kapsz karácsonyi üdvözlet helyett” bejegyzéshez

 1. Csak Hoax, nem kell egyből mindennek bedőlni!
  Kicsit egy ilyen cikk megírása előtt nem ártana körbenézni. Vagy mindegy, csak legyen valami?

  “Ahogy arról a hoaxvadász Snopes.com is beszámol, a CNN soha nem tett közzé hasonló felhívást.

  A vírusirtó cégek jelentése szerint Hallmark (amit a magyar lánclevél kreatívan Hollmarknak ír) képeslapküldő nem vírusos, vigyázni kell azonban, mert ez a tény nem jelenti azt, hogy képeslapos trójaik, vírusok nem léteznek. Sajnos vannak ilyenek, ráadásul igen kreatívan változtatják a levél szövegezését. (A hallmarkos lánclevél kísértetiesen hasonlít egy 2007-es hoaxra, ami szintén azzal riogatott, hogy egy vírus miatt elég a merevlemez és szintén kamu volt.)

  A hallmarkos lánclevél kamu, felesleges továbbküldeni. Nem árt viszont óvakodni az általános megfogalmazással érkező, továbbított levelektől, amelyekben csak annyi szerepel, hogy kapott egy képeslapot.

  A Hallmark vállalatot egyébként 1910-ben alapították, és az amerikai képeslapok felét még ma is ők gyártják. További érdekes infó, hogy Paris Hilton 2007-ben beperelte a céget, mert jogtalanul használták fotóit egy képeslaphoz. A kártyán a ‘Dögös’ és a ‘Paris első napja pincérnőként’ szöveg, valamint egy rajzolt pincérnő testen Paris feje volt látható.”

 2. Wazze, te magadtól vagy ilyen hülye, vagy csak értelmezési nehézségekkel küzdesz?

  Itt végig arról van szó, hogy mekkora kamu ez a levél és mennyien továbbküldik, erre te meg nekiállsz magyarázni, hogy kamu ez a levél és hülye aki továbbküldi.

  Komolyan, néha elcsodálkozom azon, hogyan kerül ki ennyi analfabéta az iskolákból.

 3. Sokkal veszélyesebb ez a dolog, mint elsőre látszik, sőt!
  Én például az APEH-től kaptam pár hete amolyan rendes, igazi (értsd: papír) levelet, hogy gyorsan fizessek be nekik kettőezer forint illetékhátralékot, mert csak.
  Szerencsére okosan gyanakodni kezdtem és rájöttem, hogy ez a hoax egy új, aggresszív fajája. Merthogy az illeték már alapesetben is be volt fizetve nyalis bélyegekkel, aztán befizettem másodszor is egy APEH levélre (ennyit megért, hogy ne kelljen utánajárnom), szóval kizárt, hogy egy tökéletesen működő bürokratikus rendszeren mindez nem ment volna át, mint gyereken a tejbegríz.
  Hoax, egyértelműen csúnya.
  És persze spam.

  Tessék ezt továbbküldeni!

 4. Vindózosok reszkessetek! 😀 😀 😀 😀
  Én egy vírustól se szarok be, Linuxon ez mind mind értelmetlen 😛
  (aki értelmes, az hamar átáll, aki meg nem, annak hajrá a továbbiakban)
  Nálam az ilyen és ehhez hasonló levelek először a spam-be, majd a /dev/null-ba kötnek ki 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*