H1 lép N1-re

Lehet borzongani, félni és reszketni! Immár Szombathelyen is halálos áldozatokat szedett a H1N1. Legalábbis az egyik újság online címlapjára pislantva valószínűleg ezt a hatást szeretnék elérni.

„Újinfluenza: Újabb beteg halt meg, ezúttal Szombathelyen”

A cikkből kiderül, hogy a komoly cukorbetegségben szenvedő férfi szervezetében kimutatták a H1N1-et. Szerintem véletlenszerűen ki kellene választani 50 olyan szombathelyit, aki rendszeresen bejár dolgozni és makkegészséges, vagy néhány napja átesett egy kisebb orrfolyásos megbetegedésen és megvizsgáltatni a vérüket. Nem lepődnék meg, ha kétszámjegyű lenne azok aránya, akiknek szervezetében kimutatható lenne a H1N1. Namost, ha őket elüti a villamos, akkor azért ugye nem a H1N1 a felelős, mégha fertőzöttek is voltak. Vajon hányan kapnának a szívükhöz, ha kiderülne, hogy az elmúlt években több százan haltak meg snassz, hagyományos influenza szövődményében? Csakhogy erről nem visong a sajtó, ez nem olyan érdekes. Nem címlap az sem, ha tüdőrákban, infarktusban halnak meg emberek. Ez megszokott. A H1N1 viszont valami misztikus szörny, aki felfalja a világot.

Pár éve a madárinfluenzás ámokfutás idején hisztérikusan hívott valaki, hogy döglött hattyút talált a Csónakázó-tó mellett. Az illető nem értette, miért nem jövök lázba ettől, miért nem rohanok oda azonnal, amikor itt az apokalipszis. Vajon az illető mit gondol, korábban nem pusztult el még egyetlen hattyú sem Szombathelyen?

Jó pár hónapja akadt egy kis nézeteltérésem a szerkesztőségben, amikor kijelentettem, hogy H1N1 „gyanús” esetekről nem vagyok hajlandó beszámolni, hiszen eddig is voltak lázas betegek és ezután is lesznek. Felesleges pánikot kelteni ezzel. Ha már van konkrét eredmény, az rendben van, arról lehet írni. Az akkori gyanús esetek közül végül mindenki negatív tesztet produkált, de biztosan vannak, akik még emlékeznek, hányan megijedtek, amikor kiderült, hogy H1N1 gyanús eseteket kezelnek a Markusovszky kórházban. És hogy ezt is „Megdöbbentő!” szóval tálalta néhány sajtótermék. Jobban belegondolva milyen igazuk volt! Te jó ég! Betegeket kezelnek a kórházban! Félelmetes!

De most halmozódás van, a szombathelyi BV-intézetben is meghalt egy fogvatartott, „feltételezhetően” neki is H1N1 volt a szervezetében. Az egészségi állapotáról személyiségi jogok miatt nem adnak felvilágosítást, így megint itt egy konc, amin lehet rágódni és teóriákat gyártani. A hipochonderek pedig már egy kis torokkaparástól is a halálukon lesznek.

Bennem egyébként már van chip, ezt az összeesküvés elméletek kedvelőinek írtam. Aki pedig nem érti, mire fel ez a mondat, az csak egészséges kételkedéssel nézzen utána a H1N1 és chip kulcsszavaknak.